5 predlogov za beli odklop

Po odmerek adrenalina pozimi v Sloveniji ni treba daleč. Za lansko prvo številko Avanture smo za predloge prosili mojstre turne smuke in fotografije. Evo pet predlogov, toda pozor, niso ravno za začetnike. Če vas turno smučanje zanima, vam toplo priporočamo, da se prijavite na tečaj, na katerem se boste naučili prave tehnike, še zlasti pa varnega smučanja v gorah.

1.

Anže Čokl: Z Male Mojstrovke

“Sončna zvezdica” je bila posneta na izjemno lep sončen dan po snežni nevihti v svežem pršiču po spustu z Male Mojstrovke. Smučar na fotografiji je Bor Šumrada. Za še več takšnih fotk poglejte na instagram pod @anzecokl!

 

Turno smučanja Mala Mojstrovka

Foto Anže Čokl, @anzecokl

 

2.

Luka Murn: S Pristovškega Storžiča

Tura se začne na mejnem prehodu Jezersko, od koder se vije dolga gozdna cesta, ki se konča pod zahodnimi pobočji gore, po katerih vodi pot na vrh. V začetku decembra 2017 so nas tam pričakale gore pršiča, o kakršnih v tem letnem obdobju turni smučarji ponavadi zgolj sanjamo. Spust naravnost z vrha – kjer je nastala fotografija – je navdušil z najboljšimi zavoji dneva, nižje pa je odprte flanke zamenjal gozd, v katerem smo ujeli cesto in se po njej vrnili na izhodišče. Na fotografiji smuča Janez Nastran. Več na www.zluftan.si.

Turno smučanje Pristovški Tržič

Foto Luka Murn, www.zluftan.si

3.

Primož Jerončič: Z Vršiča

Izhodišče je Tonkina koča pod Vršičem, nato pa po stari cesti na vrh Vršiča, sledi še hiter skok proti vrhu pobočja Nad Šitom glave ter smučanje proti prelazu, kjer gredo kože nazaj na smuči in po krajšem vzponu smo spet na vrhu Vršiča. Nekaj minut za čaj, malo počitka in lovljenje prekrasnih razgledov, nato pa spust po pol metra pršiča skozi gozd vse do Tonkine koče.

Še več fantastičnih fotk na to temo in druge adrenalinske podvigne na instagramu @primozphsi.

Turno smučanje Vršič

Foto Primož Jerončič, @primozphsi

4.

Mare Lavrič: S Kriške planine

Čarobni trenutek na turni smuki med Kriško planino in parkiriščem na Jezercih  pod Krvavcem, v  petek popoldne pred novim letom. Čez dan je bilo oblačno, popoldne pa se je zjasnilo  in sonce je ustvarilo res lepo snežno idilo.

Turno smučanje Kriška planina

Foto Mare Lavrič

5.

Uroš Mikelj: Z bohinjskih planin

Začetek je lahek: z gondolo do Vogla in z malo sreče še s sedežnico na vrh Vogla, na Šijo. Potem pa pot pod noge: prečnica proti jugovzhodu nad planino Suha in nato čez preval Čez Suho ter naravnost na vrh Rodice. Od tam spust vse do Ribčevega Laza. Vzpona je za štiri ure, spusta za slabe pol ure. Na fotografiji med vzponom proti Rodici znani velemojster turne smuke Rok Medja.

Turno smučanje Bohinjske planine

Foto Uroš Mikelj