Dolce Vita z Airbnb

Slovita platforma Airbnb je vse pogosteje tarča kritik, da s svojo ponudbo poceni prenočišč iz mest izriva meščane in pomaga pri množični invaziji turističnih množic k priljubljenim turističnim destinacijam. Zato je zasnovala pobude, s katerimi bi pomagali oživiti revne in ruralne predele.

Takšna je Italian Sabbatical, s katero vabijo k brezplačnemu trimesečnemu bivanju na jugu Italije. Do 17. februarja na spletnem mestu Italian Sabbatical sprejemajo kandidate za bivanje v vasi Grottole v pokrajini Basilicata. Kar takoj naj povemo, da so k prijavi vabljeni državljani le nekaterih držav – večinoma čezmorskih – in Slovenije ni med njimi.

Grotolle

Grotolle, skoraj opuščena vasica na jugu Italije, naj bi zaživela s pomočjo Airbnb./Foto Wikimedia

Štirje srečneži bodo letos poleti postali prostovoljci neprofitne organizacije Wonder Grotolle, ki si prizadeva oživiti zgodovinsko središče vasi, obnoviti zapuščene hiše v vasi in razviti nove modele v turizmu in kmetijstvu. V vasi namreč živi le 300 ljudi, 600 hiš pa je praznih. V tem času bodo turisti-prostovoljci živeli z domačini, sodelovali v vseh dejavnostih domačinov in se učili italijanskega jezika in – seveda – kuhati po italijansko.

Matera, evropska prestolnica kulture

Dodatna prednost bivanja na tem območju je tudi možnost obiska Matere. Glavno mesto province Basilicata je letošnje evropsko mesto kulture, zato bodo v njem vse leto razstave, instalacije in številne prireditve. Torej, v obisk Matere se splača investirati v vsakem primeru!

Matera

Matera, evropska prestolnica kulture 2019/Foto Wikimedia