Dolce Vita z Airbnb

Slovita platforma Airbnb je vse pogosteje tarča kritik, da s svojo ponudbo poceni prenočišč iz mest izriva meščane in pomaga pri množični invaziji turističnih množic k priljubljenim turističnim destinacijam, zato je zasnovala pobude, s katerimi bi pomagali oživiti revne in ruralne predele.

Takšna je Italian Sabbatical, s katero vabijo k brezplačnemu trimesečnemu bivanju na jugu Italije. Do 17. februarja na spletnem mestu Italian Sabbatical sprejemajo kandidate za bivanje v vasi Grottole v pokrajini Basilicata. Kar takoj naj povemo, da so k prijavi vabljeni državljani le nekaterih držav – večinoma čezmorskih – in Slovenije ni med njimi.

Grotolle, skoraj opuščena vasica na jugu Italije, naj bi zaživela s pomočjo Airbnb./Foto Wikimedia

Štirje srečneži bodo letos poleti postali prostovoljci neprofitne organizacije Wonder Grotolle, ki si prizadeva oživiti zgodovinsko središče vasi, obnoviti zapuščene hiše v vasi in razviti nove modele v turizmu in kmetijstvu. V vasi namreč živi le 300 ljudi, 600 hiš pa je praznih. V tem času bodo turisti-prostovoljci živeli z domačini, sodelovali v vseh dejavnostih domačinov in se učili italijanskega jezika in – seveda – kuhati po italijansko.

Matera, evropska prestolnica kulture

Dodatna prednost bivanja na tem območju je tudi možnost obiska Matere, glavnega mesta province Basilicata, ki je tudi letošnje evropsko mesto kulture, zato bodo v njem vse leto razstave, instalacije in številne prireditve. Torej, v obisk Matere se splača investirati v vsakem primeru!

Matera, evropska prestolnica kulture 2019/Foto Wikimedia