Infotočka: Dubaj, Tadž Mahal, Pariz, Rim

Ob vrhuncu turistične sezone se največja turistična središča bojijo navala obiskovalcev in poskušajo njihovo število omejiti, njihovo obnašanje pa umiriti.

Zastonj sim kartica v Dubaju

Le v Dubaju so brez zadržkov navdušeno nad turistično invazijo. Po novem vsak obiskovalec ob prihodu v državo že na letališču sim kartico s tremi minutami brezplačnih pogovorov in prenosom 20 megabajtov podatkov. Kartica velja 30 dni, sicer pa jo lahko nato v mestu dodatno napolnite z eno od treh plačljivih opcij. Za tri dni doplačate  25 dirhamov (6 evrov), za kar dobite še za 10 minut klicev in 150 megabajtov prenosa podatkov. Kartice bodo delili ob pregledu potnih listov, do nje pa so upravičeni vsi potniki, starejši od 18 let.

Manj časa za Tadž Mahal

Obisk Tadž Mahala je po novem omejen na tri ure. Na vzhodni in zahodni strani so postavili avtomatizirane vhode in izhode – za tuje turiste so vhodi ločeni – na katerih bo čas nad tri ure treba dodatno plačati. Že lani so povišali vstopnino – za tuje turiste je desetkrat višja od tiste za Indijce – da bi zmanjšali število obiskovalcev. Vstopnina za tuje turiste je za indijske razmere sicer precej visoka, 1100 rupij, vendar to znese samo 14 evrov, zato nejevolja turistov ni ravno upravičena. Sicer pa se večina zadrži na območju Tadž Mahala sorazmerno malo časa, saj pride v Agro na enodnevni izlet  iz New Delhija.

Taj Majal

Tadž Mahal/Foto Unsplash

Plastika v metroju

Po 120 letih v pariškem metroju ukinjajo papirnate vozovnice. Po novem mora turist za dva evra kupiti plastično kartico Navigo Easy, ki jo nato napolni po svoji želji. Cena ostaja ista: 1,90 evra za eno vožnjo, paket desetih vozovnic pa je 14,90 evra.

Rim strog do turistov

V Rimu so oblasti uvedle vrsto pravil o tem, kako se morajo obnašajo turisti v njihovem večnem mestu.

Med drugim

se moški ne smejo sprehajati po ulicah zgoraj brez,

na mostove ne smejo več obešati tako priljubljenih ljubezenskih ključavnic,

prepovedano je skakati v fontane,

iz pitnikov je dovoljeno vodo piti samo tako, da se z ustnicami ne dotaknete pipe,

na Španskih stopnicah je prepovedano jesti,

po taistih stopnicah je prepovedano voziti kovčke na kolesih in otroške vozičke.

Pa tudi domačinom so naložili več pravil: perila ne smejo več obešati na vrvi, napeljane med hišami, prepovedano je preprodajati vstopnice pred kulturnimi znamenitostmi in oglaševati načine, kako se je mogoče izogniti čakalnim vrstam pred njimi. Tudi petje in igranje na ulicah in na linijah javnega prevoza – za denar seveda – ni več dovoljeno.

Kako bodo ta  pravila uveljavili v praksi, zlasti, ali bodo takoj začeli izrekati kazni, ni znano.

Španske stopnice, Rim, Spanish Steps

Španske stopnice/Foto Unsplash

Povezane vsebine