Kje so naši avanturisti

Zdi se, da prihaja med Slovenci v modo Južna Amerika. Tako lahko sklepamo vsaj po popotnikih, ki so se tja odpravili jeseni. In kje so ta hip, torej 25. novembra 2018?

Hodec Oli na dobri poti

Oliver Tič, Oli the Walker

Oliver Tič je na poti od 10. oktobra. Iz Čila je prišel v Argentino./Foto FB

Oliver Tič, Konjičan, ki se je odločil prepešačiti najdaljšo cesto na svetu, od najjužnejšega mesta v Južni Ameriki, Ushuaije, do Aljaske, borbeno premaguje vse težave na poti. In teh ni manjkalo: oviral ga je sneg, pral dež in po glavi nabijala toča, njegov specialni sovražnik pa je hud veter. V nekem trenutku je bilo tako hudo, da se je moral usesti v avto in odpeljati na varno. Toda v skladu s svojo filozofijo, da ne bo goljufal in bo hodil, se je takoj, ko je bila nevarnost mimo, odpeljal nazaj natanko na tisto točko, kjer je hojo prekinil. Tako je že prehodil 1000 kilometrov in trenutno je v Calafatu, v argentinski Patagoniji, kjer se odloča, ali si lahko privošči (drag) ogled znamenitega ledenika Perito Moreno. Oli se redno oglaša na Facebooku, občasno pa napiše blog za svojo stran olithewalker.com, zato spremljajte njegove objave!!!

Kolesarki pere dež

Barbara in Anja, kolesarki

Barbara in Anja/Foto FB

V Ushuaio sta 25. oktobra odleteli tudi Štajerki Anja in Barbara, ki nameravata osvojiti približno iste južnoameriški ceste kot Oliver, vendar s kolesoma. Zato se tudi spopadata z istimi vremenskimi nevšečnosti, ki na dveh kolesih seveda niso nič bolj prijetne. V svoji najnovejši objavi na Facebook strani The Bakewanderers sta 22. novembra zapisali:

“Danes sva zapustili mesto Puerto Natales in se počasi odpravili naprej proti severu.  Vreme nama ni bilo naklonjeno, saj naju je cel čas pral dež. Vseeno sva zelo veseli, saj naju danes za spremembo veter ni potiskal nazaj in tudi ne naprej saj ga ni bilo Trenutno zunaj dežuje, midve pa sva ravno pojedli najino večerjo in se odpravili v šotor. Taboriva v razgledni hišici, ki nama nudi zavetje pred vetrom in dežjem. Prav tako imava lep razgled na jezero, tako da upava, da naju bo zvok vode danes uspaval …”

Ali se bosta kje srečali z Oliverjem, pa kdaj in kje, o tem ne poročata …

Tudi Zvone Šeruga beži!

Zvone Šeruga, motorist, svetovni popotnik

Poletje v Čilu./Foto Mija

Zvone Šeruga je svojo MotoAmeriko, ki ga bo v osmih mesecih peljala iz južne Amerike do Aljaske, začel pred dobrim tednim dni v Santiagu de Chile, glavnem mestu Čile. Tja ga je, za prve tri tedne poti, spremila sopotnica Mija, motor BMW 1200 GS pa se je prav tako dal pripeljati z letalom. V prvih javljanjih sta popotnika hvalila poletno vročino na južni polobli, zdaj pa je, kot se zdi, tudi njima vreme pokazalo zobe. “Slabe novice za pot proti jugu – huda deževja so menda razhajkala slavno Carretero Austral, ca 1000 km meke za avanturiste. Plazovi, blato, sranje. Danes greva prek Andov v Argentino, od tam na jug in poskusiva v smeri proti severu.” Tako je Zvone Šeruga objavil na Instagramu, kjer je po novem jedro njegovega poročanja s poti. Več o njegovi načrtovani poti pa si lahko preberete na njegovi spletni strani.

Projekt Alma na suhem

Zala Bojović, Johannes, Project Alma

Johannes in Zala

Le Zala s svojim Johannesom, ki hodi po poteh Alme Karlin, uživa v Peruju. Medtem ko je v Limi in Cuscu iskala sledi slavne slovensko-nemške popotnice, se je nato prepustila običajnim turistično-popotniškim radostim Peruja: hoji po poteh inkovske zapuščine in seveda obisku Macchu Pichuja. Zdaj pa sta naša popotnika na območju Puerta Maldonada na jugovzhodu države, na robu pragozda. Na Facebooku Project Alma redno objavlja bloge v nemščini in slovenščini, ki jih krasijo zanimive risbe Sare Filipovič, v nemščini pa objavlja tudi vloge (s podnapisi v slovenščini).