Pozor, koronavirus je na pohodu!

Po svetu se pospešeno širi koronavirus. Novi virus, “naslednik” Sarsa in Merse, se uradno imenuje 2019-nCoV.  Gre za skupino virusov, ki povzročajo obolenja, podobna virusni pljučnici. Sumijo, da se je virus prenesel z živali na človeka, zdaj pa se prenaša tudi med ljudmi. Žarišče okužb, enajstmilijonsko mesto Vuhan na Kitajskem, so že izolirali. Po dosedanjih podatkih je umrlo najmanj 56 ljudi.

Kaj to pomeni za popotnika?

Na pohodu je koronavirus/Foto Pixabay

Preventivni ukrepi

Razloga za paniko ni. Je pa treba ravnati enako kot pri »navadnih« virusih. Svetovna zdravstvena organizacija je izdala naslednja navodila za zmanjšanje tveganja okužbe s koronavurisom:

  1. Pogosto si očistite roke z razkužilom ali z milom in vodo
  2. Pri kašljanju ali kihanju si usta in nos nikoli ne zakrijte z dlanjo, ampak z zgornjim delom rokava ali z robčkom. Robček nato takoj odvrzite in si umijte roke.
  3. Izogibajte se stikom z osebo, ki kašlja ali ima vročino
  4. Temeljito toplotno obdelajte meso in jajca
  5. Izogibajte se nezašččitenega stika z divjadjo ali živino.

Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa  slovenskim potnikom na Kitajsko priporoča še, naj se pred potovanjem cepijo proti gripi.

Pri bolnikih z vročino, kašljem, težjim dihanjem in epidemiološkim podatkom, da so 14 dni pred pojavom simptomov in znakov bolezni bivali/potovali na Kitajskem (posebno, če so bili v provinci Hubei, mestu Vuhan) je potrebno posumiti na možnost okužbe z novim koronavirusom (2019-nCoV), še poudarja NIJZ.

Prepovedano mesto in Kitajski zid sta zaprta

Številne države, kot sta ZDA in Velika Britanija, opozarjata svoje državljane, naj ne potujejo v okužena območja, toda opozorilo je nepotrebno, saj je območje najmanj desetih mest v provinci Hubei že izolirana od preostanka Kitajske. Prav tako so začasno zaprli nekatere turistične točke, kot so Disney Resort v Šanghaju, Prepovedano mesto v Pekingu in del Kitajskega zidu.

V Pekingu so Prepovedano mesto zaprli za turiste./Foto Wikimedia

Poostreni nadzori potekajo na mnogih mednarodnih letališčih. To zlasti pomeni, da potnike, ki prihajajo z okuženih območij, obravnavajo v ločenih prostorih. (Prva okužena oseba na Dunaju je denimo stevardesa, ki je priletela iz Vuhana).

Na stotine poletov v Vuhan in iz Vuhana je zdaj odpovedanih.

Pričakovati je, da vse letalske družbe na svojih mednarodnih letih, in to ne samo azijskih, obveščajo potnike o potencialni nevarnosti novega virusa in pozivajo potnike, ki se počutijo bolne, naj se javijo. Na splošno imajo letalske družbe vedno pravico, da odklonijo vstop bolnemu potniku, če obstaja nevarnost, da bo okužil druge.

Z razkužilom na letalo

Ker so letala na splošno »odličen« vir širjenja virusnih okužb, je vedno pomembno skrbeti za zmanjšanje te možnosti. To pomeni, da si pogosto in temeljito perete roke in razkužite z robčki vse površine, ki se jih boste dotikali na letalu. Nekateri tudi priporočajo nošenje kirurških mask, vendar tudi te ne nudijo popolne zaščite.

Povezane vsebine