V boj proti plastiki!

plastične slamice, plastika

Ko naslednjič naročite pijačo, dodajte: Pa brez slamice, prosim!/Foto Pexels

Odkar je svet obkrožila novica,  da plavajoči otok plastičnih odpadkov v Tihem oceanu že presega trikratno velikost Francije, pospremljena s podatki, koliko živali umre zaradi plastike v prebavilih, je boj proti plastiki dobil nov zagon. Tudi v turistični industriji nekatera podjetja že napovedujejo “brezplastično” prihodnost.

Nizkocenovnik Ryainair je že napovedal, da bodo do leta 2023 umaknili vso plastiko in to ne le z letal, ampak pri vsem svojem delovanju, tudi v pisarnah. Za potnike to pomeni rabo lesenega jedilnega pribora in kavne skodelice iz razgradljivih materialov, plastiko pa bodo umaknili tudi z vseh izdelkov, ki so na prodaj na njihovih letih. Tudi Thai Airways in Fiji Airways sta se zavezala, da bosta še letos na svojih letih zmanjšala rabo plastičnih predmetov za enkratno uporabo.

Proč s hotelskimi šampončki

Najhitreje pa so šle  v boj proti plastiki Alaska Airlines. Že 16. junija bodo prenehali uporabljati plastične slamice, ki si jih lani porabili kar 22 milijonov. Tudi mnogi drugi so očitno ocenili, da se lahko čez noč navadimo piti brez slamic ali pa uporabljati takšne iz razgradljivih materialov. Ukinili jih bodo na londonskem letališču Heathrow, pa tudi v vseh 650 Hiltonovih hotelih po svetu (skupaj s plastičnimi kozarci). V hotelski verigi Mariott pa so se domislili, da bodo plastične tubice šamponov in gelov v sobah gostov nadomestili z milniki na stenah; računajo, da bodo njihovi pobudi sledili tudi drugi.

Radikalno na Tajvanu

V Evropi porabimo povprečno 100 milijonov slamic za enkratno uporabo na dan, v ZDA pa kar 500 milijonov. Evropska unija napoveduje prepoved uporabe plastičnih slamic (dejansko naj bi to tega prišlo čez tri ali štiri leta). Isto napovedujeta tudi Velika Britanija (ki izstopa iz EU) in Avstralija, na Tajvanu pa so januarja napovedali, da bodo hkrati prepovedali uporabo vrečk, skodelic in slamic za enkratno uporabo.

Tudi v večih ameriških zveznih državah že razmišljajo o uvedbi prepovedi uporabe plastičnih slamic, medtem ko denimo v Seattlu, rojstnem mestu Starbucka, julija že začne veljati prepoved rabe plastičnega jedilnega pribora in slamic.