Voznika vprašajte, kako vam je ime!

Uber v Slovenijo sicer še ni uspel prodreti, marsikje po svetu pa se je uveljavil kot najcenejši način taksi službe. Enako kot drugi načini delitvene ekonomije je zelo priročen, cenovno ugoden, pa tudi varen način vožnje. Toda nedavni umor 21-letne ameriške študentke z univerze v Južni Karolini, ki je sprejela vožnjo z voznikom, za katerega je napačno domnevala, da je Uberjev, opozarja, da je vendarle treba biti previden. Študenti in vodstvo univerze Južne Karoline so pričeli s kampanjo, v kateri pozivajo potnike, naj pred vstopom v avtomobil preverijo, ali gre dejansko za tistega, ki so ga naročili prek Uberja ali katere druge tovrstne aplikacije za poceni prevoz.

“Kako mi je ime?” S takšnim preprostim vprašanjem najbolj enostavno preverimo voznika, ki nam ustavi in nas povabi, naj vstopimo v vozilo.

Policija in podjetja, ki ponujajo tovrstno vožnjo, pa svetujejo še naslednje:

Preverite registrsko številko ter model avtomobila

Ko prek aplikacije naročite prevoz, vam v potrditvenem sms-u sporočijo te podatke. Če vam ustavi voznik v vrsti vozila, kakršnega niste naročili, je to lahko znak, da je zadeva problematična.

Voznika vprašajte, kako mu je ime

V potrditvenem sporočilu naj bi dobili tudi sliko voznika, zato se zlahka prepričate, ali vam je ustavil pravi. Toda, vprašanje morate zastaviti pravilno. Ne: Ali ste vi Bill? Temveč: Kako vam je ime?

Sporočite, kje ste

Sorodnikom ali prijateljem sporočite, kam se peljete. Aplikacija Uber vam z opcijo Trusted Contacts ponuja možnost, da do pet ljudi lahko spremlja vsako vašo vožnjo v realnem času. Uber tudi sam spremlja voznikovo pot in centralo opozori, če skrene z začrtane poti do cilja.

Pokličite pomoč

Če se vam zdi, da ste v nevarnosti oziroma imate kakršenkoli nujen primer, takoj pokličite 911 ali v tujini katero drugo številko za klic v sili. Aplikacija Uberja ima v sekciji Safety Center na voljo gumb za klic v sili, ki potnika avtomatsko poveže z 911.

V vseh dosedanjih primerih v ZDA – bilo jih je več kot 20, minuli konec tedna pa je bila prvič  žrtev umorjena –  ko so bile ženske žrtve voznikov, se je izkazalo, da so se napadalci samo pretvarjali, da so vozniki, naročeni prek Uberja ali drugih podobnih aplikacij, “pravi” vozniki v takšne napade niso bili vpleteni.

Tudi pri nas, kjer tovrstna delitvena ekonomija zlasti poteka prek spletne strani Prevozi.org, po znanih podatkih ni prišlo še do nobenih tovrstnih napadov ali drugih resnejših incidentov. Toda tudi v tem primeru se splača preventivno uporabljati naštete nasvete.