Z gondolo na Kilimandžaro?

Tanzanijska vlada je napovedala, da bo zgradila kabinsko žičnico na vrh svoje najvišje gore Kilimandžaro (5895 m). Čeprav je načrt šele v fazi preučevanja, je že naletel na ogorčenje naravovarstvenikov, domačinov, ki se preživljajo z vodenjem planincev, in vseh tistih, ki menij(m)o, da se je treba povzpeti na Uhuru Peak v potu svojega obraza, ali pa ostati lepo v dolini.

Ker se vlada že pogovarja z dvema zainteresiranima podjetjema, eno je kitajsko, drugo z Zahoda, očitno ne gre le za zidanje projekta v oblakih, iz katerega nikoli nič ne bo. Turizem je največji vir trdne valute v državi in vlada bi rada število obiskovalcev na vrhu Kilimandžara povečala za 50 odstotkov. Trenutno se letno poskuša povzpeti na to najvišji afriško goro okoli 50.000 obiskovalcev, z gondolo pa bi postala dostopno tisočim, ki fizični niso sposobni zahtevnega vzpona, ki skupaj z aklimatizacijo in sestopom traja do enega tedna.

Vzpon na Kilimandžaro, Tanzanija

Vzpon na Kilimandžaro/Foto Unsplash

Nosači bi bili ob zaslužek

Vlada se s svojem ambicioznim načrtom zgleduje po Cape Townu, kjer so gondolski sistem na Table Mountain uspešno umestili v zaščiteno okolje narodnega parka. Tanzanijske okoljevarstvenike pa vseeno skrbi vpliv gradnje, pa tudi povečanega števila obiskovalcev na gorski ekosistem.  Tudi zveza nosačev nasprotuje načrtom zaradi zmanjšanja možnosti  zaslužka za domačine.  Pri vzponu vsakega planinca zdaj dobi delo tudi do 15 domačinov, ko pa bo na voljo gondola, si bo manj ljudi vzelo čas za tradicionalni vzpon na goro. Z odpravami na Kilimandžaro in bližnjo goro Meru se preživlja kar 20 tisoč nosačev, kuharjev in vodičev.

Trasa po najlepši poti

Tudi planinci nasprotujejo načrtu, saj so prepričani, da bi gondole iznakazile  eno najlepših gora na svetu. Eden izmed njih, Mark Gale, ki je pred kratkim osvojil vrh, je na spletni strani chage.org odprl peticijo, ki jo namerava poslati tanzanijskemu ministrstvu za naravne vire in turizem.

Trasa predlagane kabinske žičnice še ni znana, toda mnogi so prepričani, da jo bodo zgradili vzdolž pohodne poti Machame, ki slovi po svojih čudovitih razgledih.

Povezane vsebine