73-letni Francoz zmagal v jadralni dirki okoli sveta

Golden Globe Race

Jean-Luc Van Den Heede ob prihodu na cilj/Foto Christophe Favreau/GGR/PPL

Jean-Luc Van Den Heede je zmagal na dirki Golden Globe Race, na prav posebni jadralni tekmi okoli sveta: ne samo, da je sam preplul 30 tisoč navtičnih milj, ne samo, da je prebil na morju kar 212 dni, vse to brez pomoči modernih navigacijskih naprav. In za povrhu: star je 73 let.

Ko je v torek s svojo desetmetrsko jadrnico rustler 36 (na tem tipu jadrnice je plulo še pet drugih tekmovalcev) Matmut prispel v pristanišče Les Sables d’Olonne, je za sabo pustil pet morjeplovcev – od skupno 17 junakov, ki so pred skoraj letom dni iz tega pristanišča krenili na dolgo plovbo.

Za izkušenega francoskega morjeplovca je bila to že šesta plovba okoli sveta. V nekem trenutku je imel s svojim Matmutom kar 3000 kilometrov pred drugouvrščenim, Holandcem Markom Slatsom. A to še ne pomeni, da mu je šlo vse gladko. Najhuje je bilo novembra, ko mu je vihar sredi Južnega morja hudo poškodoval jambor. Če bi se za popravilo odpravil na kopno, v čilsko pristanišče Valparaiso, bi to pomenilo diskvalifikacijo. Zato se je servisa lotil sam, na morju, nato pa je uspešno obplul Cape Horn.

Mark Slats je prispel na cilj dva dni za zmagovalcem.

Več o dirki še v krajšem video prispevku.

»Pri mojih letih plezati na jambor ni okej«

»Do takrat še nikoli nisem odstopil,« je o najbolj napetih trenutkih na morju na novinarski konferenci po prihodu v cilj povedal Jean-Luc Van Den  Heede. »Ampak priznam, da pri mojih letih plezati na jambor ni okej. Moral sem splezati gor sedemkrat. Najbolj sem se ubadal z zatiči. To še na kopnem v delavnici ni lahko.«

Med tistimi, ki so na cilju pričakali zmagovalca, je bil tudi britanski morjeplovec Sir Robin Knox-Johnson, ki je zmagal na dirki z imenom Sunday Times Golden Globe Race pred 50 leti. To je bila tudi glavna poanta Golden Globe Race 2018: ponoviti dirko izpred pol stoletja. Torej pod istimi pogoji kot takrat: v klasični jadrnici, dolgi od 32 do 36 čevljev (torej od 10 do 11 metrov) in samo s sekstantom, kronometrom in papirnatimi zemljevidi ter brez vsakršne zunanje pomoči.

Sir Robin je bil do prihoda Jean-Luca Van Den Heeda v cilj najstarejši človek, ki je objadral svet, saj je leta 2007 uspešno opravil Velux 5 Oceans Race – pri svojih oseminšestdesetih letih.

Golden Globe Race

Zmagovalec (levo) s sirom Robinom/Foto Christophe Favreau/GGR/PPL

Dekle je zlomil šele vihar

Med 17 tekmovalci, ki so 1. julija lani štartali iz Les Sables d’Olonne – dva sta odstopila že kmalu, ker nista prenesla osamljenosti na morju – velja opozoriti na edino tekmovalko, 28-letno Britanko Susie Goodall. Bila je med zadnjimi, ki je morala odstopiti. 5. decembra je bila okoli 2000 navtičnih milj od Cape Horna v viharju njena jadrnica povsem uničena in dva dni kasneje jo je rešila tovorna ladja.

Golden Globe Race

Susie Goodall/Foto Goldengloberace.com