Bojan Ambrožič: Tek na Eifflov stolp kot ogrevanje za Elbrus

Če ste se kdaj peš povzpeli na Eifflov stolp, potem veste, da je kar hudo visok. Do razgledne ploščadi na višini 276 metrov na vrhu vodi 1665 stopnic. In medtem ko se večina turistov raje udobno odpelje nanj z dvigalom, so  se minuli četrtek “norci” pognali na vrh v tekaških copatah. Na tekmo je zelo težko priti, saj je dovoljen nastop samo 129 tekmovalcem (kar se ujema s starostjo Eifflovega stolpa).  Med njimi sta bila tudi dva Slovenca, Matjaž Mikloš – Majk in Bojan Ambrožič.

Bojan je svojo tekmo že opisal na svojem blogu: “Štarti tekmovalcev so potekali v razmaku na eno minuto, pri čemer smo bili boljši tekmovalci bili razvrščeni na koncu štartne liste. Tako sem na mrazu moral na svoj štart čakati še kar tri ure in pol.”

“Štart! Iz štartnega prostora se poženem kar se da hitro, saj me že dolgo ni tako zelo zeblo. Stopnice v Eifflovem stolpu so jeklene. Na ogledu proge sem na njih imel zelo dober oprijem. Na tekmi pa je ves čas deževalo. Eifflov stolp ima odprto konstrukcijo, zato so bile stopnice zelo spolzke. Navdušila pa me je  velika raznolikost proge. Čisto vsako stopnišče v stolpu je drugačno in zahteva prilagoditev tehnike teka. Prav tako je vmes kar precej ravnine in celo krajši spust. Vse višje pa je Eifflov stolp zajel pravi vihar z dežjem.  Zato je tekma začela spominjati na čisto pravi gorski tek v zahtevnih vremenskih razmerah.”

“Nekako do polovice proge sem tekel zelo suvereno, potem pa sem moral rahlo popustiti. To me ni presenetilo. Po pravici povedano pred tekmo nisem naredil enega samega pravega treninga za tek po stopnicah. Vseeno sem z rezultatom zelo zadovoljen. Osvojil sem 13. mesto s časom 9 minut 40 sekund.”

Zmagala sta  Poljak Piotr Lobodzinski s časom  7 minut 57 sekund in Avstralka Suzy Walsham (10 min 3 s).

Naslednji cilj: vrh Elbrusa

Bojan je v teku na vrhove že prekaljen maček. Tako je tekel že na drugo najvišjo stavbo na svetu v Šanghaju, na Tenerifu je tekel z morske obale na vrh vulkana Teide (3719 m), v ZDA pa  dvakrat  na dno do dna Grand Canyona in nazaj gor ter na najvišjo goro celinske ZDA, Pikes Peak (4307 m).

Njegov naslednji izziv bo 7. maja tek na Elbrus (5.642 m).