Infotočka: SMS VELEPOSLANIŠTVO

S 1. februarjem 2019 so tudi uporabniki Telekoma vključeni v brezplačno storitev SMS VELEPOSLANISTVO. Do zdaj so to storitev ponujali le manjši operaterji, zdaj pa bo tudi Telekom Slovenije, ki ima na trgu mobilne telefonije 43,7-odstotni tržni delež, svojim uporabnikom ob prehodu državne meje oz. v trenutku, ko se bo mobitel uporabnika povezal v omrežje drugega operaterja, poslal SMS s kontakti slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v državi, v kateri se uporabnik nahaja, in kamor se lahko obrne, če v tujini potrebuje pomoč. Torej, na prejemanje tega nadvse koristnega sporočila se ni treba prijaviti, saj ga dobite avtomatsko, in SMS je brezplačen. Tisti, ki v 30 dneh v isto državo potuje večkrat, bo prejel sporočilo le enkrat.

Storitev SMS “VELEPOSLANISTVO” je namenjena obveščanju državljanov, ki potujejo v tujino, o tem, kam se lahko v posamezni državi v primeru težav obrnejo za pomoč. Uporabniki bodo sporočilo SMS s strani Ministrstva RS za zunanje zadeve prejeli, ko se bo njihov mobitel povezal v omrežje drugega operaterja v posamezni državi. Uporabnik, ki znotraj 30 dni v isto državo potuje večkrat, bo v navedenem obdobju informacijo o slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v tej državi prejel enkrat.

Državljani se na diplomatska in konzularna predstavništva najpogosteje obračajo v primeru izgube oziroma kraje dokumentov, prtljage ali denarja, pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Kdaj lahko zaprosite za konzularno pomoč na predstavništvo Republike Slovenije v tujini?

  • če so vam ukradli osebne dokumente/denar ali ste jih izgubil,
  • če ste žrtev kaznivega dejanja,
  • v primeru prometne nezgode ali drugih nesreč,
  • v primeru hospitalizacije,
  • če vam je bila odvzeta prostost,
  • v primeru izrednih razmer (npr. teroristični napadi, politični nemiri, naravne nesreče),
  • v primeru smrti sopotnika/svojca.

Konzularni uslužbenci vam bodo, glede na situacijo, v kateri ste se znašli, povedali, ali vam lahko nudijo ustrezno pomoč ter kako oziroma vas bodo usmerili na ustrezne institucije.

Predstavništva v tujini ne morejo izposlovati izpustitve iz zapora, plačati varščine, vas zastopati pred sodiščem, vam zagotoviti vstopa v državo, priskrbeti dela ali dovoljenja za prebivanje v tujini, dajati informacij o nastanitvah ali turističnih informacij o destinaciji in podobno, opozarjajo na ministrstvu za zunanje zadeve,

In če v državi ni slovenskega veleposlaništva?

V primeru, da v državi, kjer se nahajate, ni predstavništva Republike Slovenije, se lahko za konzularno pomoč obrnete na katerokoli predstavništvo držav članic Evropske unije v tej državi.