Infotočka: Uzbekistan, Peru, Vietnam

Pozor, popotniki, na obzorju so tri pomembne novosti, ki jih je dobro vedeti:

V Uzbekistan brez vizuma

Za potovanje v Uzbekistan od 1. februarja ne boste več potrebovali vizuma. Ta srednjeazijska država z pomembnima kulturnozgodovinskima spomenikoma z Unescovega seznama, Samarkandom in Bukaro, želi z odpravo vizumov privabiti še več turistov. Že lani jih je bilo za 40 odstotkov več kot leto prej.

Samarkand

Samarkand/Foto Wikimedia

Na Machu Picchuju nove omejitve

V Peruju so spet zaostrili sistem vstopa v Machu Picchu. Po novem si mora vsak obiskovalec na uradnem spletnem mestu vnaprej rezervirati ne le dan, ampak tudi uro obiska med šesto zjutraj in drugo uro popoldne. Po vstopu sme na Machu Picchuju ostati največ štiri ure. In ne le to: rezervacija velja eno uro, kar pomeni, da mora tisti, ki si je rezerviral termin ob deseti uri, vstopiti najpozneje ob 11. uri, drugače mu vstopnica propade. Po novem sme vsako uro vstopiti šeststo obiskovalcev, hkrati pa na ruševinah ne bi smelo biti hkrati več kot 2400 ljudi.

Machu Picchu

Machu Picchu, Peru/Foto RDŠ

Z letalom v zaliv Halong

Samo 50 kilometrov od slovitega zaliva Halong so odprli mednarodno letališče Van Don. Gre za prvo zasebno mednarodno letališče v Vietnamu, kamor bo na leto pripotovalo 2,5 milijona potnikov. Letališče bodo s Halongom povezali z novo avtocesto, v zalivu pa bodo zgradili tudi pristanišče, v katerem bosta lahko hkrati pristali dve turistični križarki s skupno 8460 potniki.  To seveda pomeni še večjo gnečo v slikovitem zalivu.

Halong Bay Vietnam

Zaliv Halong, Vietnam/Foto Wikimedia