Iščemo neznane avanturiste!

Seznam slovenskih avanturistov, ki smo jih predstavili v prvih treh številkah Avanture, je že kar dolg. Za četrto številko revije, ki izide 25. oktobra, bomo preverili njihove nove načrte, seznam pa bomo dopolnili z novimi avanturisti!

Eva Žontar, ki smo jo predstavili v prvi številki Avanture, je žal 1. julija tragično preminula v perujskih gorah. Srčno popotnico, ki je odkrivala Latinsko Ameriko na sebi lasten, poetičen in globoko doživljajski način, bomo ohranili v spominu kot zgled, da je pravo popotništvo pot, ne cilj!

Eva v Južni Ameriki/Foto arhiv EŽ

Nataša Briški je z žensko evropsko-arabsko odpravo uspešno osvojila Severni pol. O veselju, sreči in naporih prebijanja na Severni pol, pripoveduje na podcastu na svoji Metini listi,

Lahko pa si tudi ogledate video.

Nataša Briški s članicami evropsko-arabske odprave na Severni pol./Foto NB

Bernarda Jurič, ki je spomladi uspešno prekolesarila Avstralijo od zahodne do vzhodne obale, ima septembra v načrtu že nov podvig: prekolesariti Down Under tudi od severa do juga. Prejela je namreč povabilo organizatorja na novo, še težjo kolesarsko dirko preko Avstralije – Terra Australis Bike Epic -TABE s pojasnilom, da bi bila prva, ki bi v istem letu prevozila Avstralijo od vzhoda do zahoda in od severa do juga.

Dirka se je začela 15. septembra in na koncu drugega dneva 6500 kilometrov dolge kolesarske dirke je Bernarda naredila 215 kilometrov po zelo težavnem terenu Cape York na severu avstralske celine. Njen napredek lahko sproti spremljate na spletu.

Bernarda Jurič na začetku kolesarske dirke s severa na jug Avstralije/Foto FB

Tudi gorski tekač Bojan Ambrožič osvaja zastavljene cilje enega za drugim: za najvišji evropsko goro Elbrus (5642 M) si je “pritekel” še Monte Roso (4450m); obakrat v ekstremnih pogojih. V svojih blogih pa vsak teden opisuje nove tekaške ture.

Bojan Ambrožič na poti na Elbrus./Foto arhiv BA

Priljubljena Južna Amerika

Kolesar Simon Cvenček je že uspešno zaključil svoje kolesarjenje po Južni Ameriki, zdaj pa se tja dol odpravlja peš Oliver Tič, ki ga bomo seveda predstavili v jesenski Avanturi, nato pa ga bomo spremljali na njegovi poti. Tudi Zala Bojovič se kmalu odpravlja v Južno Ameriko in sicer po poteh Alme Karlin, kar pomeni, da jo bo pot vodila marsikje po svetu.

Reliji

Andraž, Anita in Alen so se leta 20217 kot prvi Slovenci udeležili slovitega Mongolrallya in ga uspešno prevozili. Na letošnjo preizkušnjo sta se pripravljali kar dve ekipi iz naše države. Za eno vemo, da se relija nato ni udeležila, za drugo ekipo pa še preverjamo, kaj je z njo.

Slovenski “pejček” na cilju afriškega relija.

V drugi številki Avanture smo predstavili še dve dvojici, ki sta odpeljali afriški reli Budimpešta-Bamako: Leo in Jurija Levpuščka iz Vipavske doline, lastnika dvanajst let starega landroverja defender in Uroša Krajnca in Gregorja Dolerja s “pejekom”. Lahko si pogledate tudi filmček z relija.

Hodci

Tudi v sekciji hodcev se obeta nova članica. Predstavili smo že Martina Močnika, ki je kot prvi na svetu slep prehodil Jakobovo pot, in Pio Peršič in Andreja Martinčiča, ki sta prehodila 1100 kilometrov dolgo hrvaško planinsko pot Via Adriatica, v jesenski številki bomo izvedeli, kako je kraljevo pot sv. Olafa (643 kilometrov od Osla do Trondheima) prehodila Jana Križaj Nunar.

Pia in Andrej, hodca/Foto osebni arhiv

Še naprej iščemo …

… svetovne popotnike s sončne strani Alp, ki se potepajo po svetu, in športne ekstremiste, ki načrtujejo nove preizkušnje. Pišite nam na info@revija-avantura.si ali se nam oglasila na FB revije Avantura!