Kako priti poceni na Machu Picchu?

Je bilo vredno? me sprašujete, ko se pohvalim, da sem bila na Machu Picchuju. Da, bilo je vredno. Machu Picchu se je zares izkazal za  eno najbolj impresivnih stvaritev človeških rok na eni najbolj slikovitih lokacij na planetu.

Machu Picchu

Machu Picchu/Foto Wikipedia

Da, vreden je 40 evrov vstopnine. Vreden je tudi omejitve števila obiskovalcev na 2500 dopoldne in 2500 popoldne. Zveni veliko in res je, da je v množici obiskovalcev mogoče le tu in tam ukrasti kakšen samotnejši trenutek med starodavnimi kamni. Seveda lahko zavidamo tistim, ki so v ne tako davnih sedemdesetih letih na Machu Picchuju lahko še prespali (Viki Grošelj, slišim, da si bil tudi ti med njimi?). Toda vodiči pripovedujejo, da je bilo pred leti, preds omejitvijo, na višku sezone julija ali avgusta na slavni gori naenkrat tudi po 6000 ljudi, kar je vodilo k popolnemu kaosu.

Kar je moteče, je dejstvo, da so tudi vse poti, ki vodijo do Machu Picchuja, drage, predrage, tako da je skupni strošek iz Cusca kot običajne izhodiščne točke, do trenutka, ko se lahko začnemo sprehajati pa enem sedmih čudes sveta, vsaj tristo, če ne petsto evrov.

Koliko kaj stane?

Kot rečeno, povprečni strošek je okoli 300 evrov. Za minimiziranje stroškov je nujno načrtovanje in to več mesecev vnaprej.

Stroški so naslednji:

*** Avtobusni prevoz od Cusca do Ollantaytamba: par evrov v vsako smer.

*** Železniški prevoz od Ollantaytamba do Aguas Calientes (aka Pueblo Machu Picchu): najmanj 115 evrov v obe smeri.

Vlaki so trije – od tega en luksuzni –  in le če bomo rezervirali in plačali svoj termin dovolj zgodaj, bomo lahko izbrali najcenejšo opcijo in najugodnejši čas vožnje.

***Varčevalna alternativa namesto vlaka: največ 10 evrov v eno smer

Od Ollantaytamba do hidroelektrarne je mogoče najeti tudi kombi, cena je odvisna od števila potnikov, načeloma okoli 10 evrov na osebo. Od hidroelektrarne do Aguas Calientes pa je edini prevoz tisti, ki ga uporabljajo delavci hidroelektrarne, sicer pa je mogoče pešačiti po tirih (treba je seveda paziti na vlake).

***Prenočišče v Aguas Calientes: od deset evrov dalje

Cene hotelov pod Machu Picchujem so (glede na kakovost) hudo navite, saj preprosta dvoposteljna soba stane najmanj 50 evrov. Najcenejša postelja v skupinskih spalnicah je 10 evrov, najcenejše je kampiranje (3 evre na šotor), vendar je treba s seboj na hrbtu prinesti šotor, saj so noči mrzle.

***Avtobus od Agua Calientes do vhoda na Machu Picchu: 10 evrov v eno smer

To je verjetno ena najdražjih dvajsetminutnih avtobusnih voženj na svetu. Isto pot lahko prepešačimo po strmi poti v dobri uri in pol (dvatisoč metrov!) navzgor, navzdol pa gre seveda zlahka v dobre pol ure.

*** Vstopnina na Machu Picchu: 40 evrov (20 evrov za študente/otroke)

Temu strošku se ni mogoče izogniti. Izognemo se lahko dodatnemu strošku za vzpon na goro (Montaña) ali na Huayna Picchu (skupaj z Machu Picchujem 50 evrov); pri slednjem se to lahko zgodi samo po sebi, saj je dnevna kvota le 400 oseb, zato je zlasti v visoki sezoni razprodana že več tednov vnaprej.

*** Pešačenje do Machu Picchuja po Inkovski poti: 400 evrov plus

Peščanje do Machu Picchuja po Inca trail je dolga leta veljalo za edini pravi način, toda zdi se, da se ljudje vse pogosteje odločajo le za enodnevni izlet. Ključni faktor je seveda občutno nižja cena in možnost, da na Macchu Picchuju preživiš ves čas, do katerega si upravičen.

Štiridnevna klasična tura po Incatrail stane vsaj 400 evrov, vendar se bomo temu strošku nehote izognili, saj so tudi za to določene kvote (200 za turiste, 300 za nosače in kuharje), mesta pa so zasedena za devet mesecev vnaprej (trenutno do novembra, ko je že konec sezone).

*** Pešačenje do Machu Picchuja po alternativnih poteh: 550 evrov plus

Turistične agencije v Cuscu ponujajo vrsto alternativnih pešpoti na Machu Picchu, ki vse trajajo načeloma štiri dni  (tri noči). K osnovni ceni je treba dodati še manjše stroške za prigrizke, pijačo, napitnine ipd.

*** Dnevna tura iz Cusca: 300 evrov

Če pa se kljub vsem opozorilom o nujnosti načrtovanja kar prikažete v Cuscu in hočete naslednji dan na Machu Picchu, vam to lahko omogoči turistična agencija: pridejo vas iskat v hotel, vas odpeljejo do vhoda v sveti kraj, vam ga razkažejo in nato odpeljejo nazaj v hotel. Vse skupaj traja dolgih 14 ur, seveda pa ne morete izbirati ne ure vstopa na Machu Picchu ne dolžine in vsebine ogleda.

Minimalni strošek za študenta: 151 evrov

Če zares skrbno načrtujemo in smo pripravljeni malo stisniti zobe, si lahko ogled Machu Picchuja privoščimo za sprejemljivo ceno. Najcenejši možni strošek  – ne da bi pešačili po železniških tirih –  je namreč 171 evrov (kombi iz Cusca+povratna vozovnica vlak +noč v hostlu+vstopnina samo za Machu Picchu), za študente pa 151 evrov.

***

Kaj se splača videti v Peruju in kaj spustiti, pa berite TU.