Slovenija je top!

Da je Slovenija spet na seznamu desetih naj držav Lonely Planeta za leto 2019, ni nobeno presenečenje. Slovenija JE top država na svetu, tu ni kaj. Tokrat se je sicer uvrstila na deseto mesto v kategoriji best value, kar Slovenska turistična organizacija interpretira kot dežela, vredna obiska. Ampak brez dvoma bi spadala na seznam top držav.

Države, ki bodo po mnenju Lonely Planeta prihodnje leto najbolj navduševale, so Šrilanka, Nemčija, Zimbabve, Panama, Kirgizija, Jordanija, Indonezija, Belorusija, Sveti Tomaž in Princ ter Belize.

Šrilanka

Jaffna, Šrilanka

Džafna, Šrilanka/Foto Kaja Šeruga

Brez dvoma klasično eksotična azijska destinacija, za razliko od sosednje velikanke, Indije, bolj obvladljiva in turistom mila. Glavne znamenitosti so Kandy in slikovita vožnja z vlakom do njega, pa čajni nasadi, sirotišnica za slone, številni templji, pa kipi Bude in seveda peščene plaže. Tudi ne škoduje, da je cenovno ugodna. Za zahtevnejše popotnike pa sta zlasti zanimiva severni in vzhodni del otoka, ki sta bila zaradi državljanske vojne dolgo časa nedostopna, in imata zaradi tega manj (beri: nobene) moderne turistične infrastrukture, zato tudi ne kaj dosti turistov. O tem piše (v angleščini) tudi Kaja Šeruga v svojih blogih na ramblingdays.com.

Šrilanka je za povrh pravi raj za ljubitelje azijske kulinarike v svoji originalni, hudo pekoči izvedbi.

Nemčija

Da ima Nemčija marsikaj zanimivega ponuditi, ni dvoma, vendar v evropskih očeh ni ravno neka eksotična destinacija. Če že, potem tisti del, ki se mu je nekoč reklo DDR, medtem ko je sicer znamenitosti poln Berlin zgubil nekoliko svojega šarma iz časov padca zidu. Za ljubitelje mest postaja vse zanimivejši Hamburg, če drugega ne, zaradi imenitne nove operne hiše.

Berlin, East Side Gallery

Berlin, East Side Gallery/Foto Kaja Šeruga

Zimbabve

V Zimbabveju nisem bila 30 let in do nadaljnjega nimam nobene posebne želje, da bi šla tja: država, ki je pod diktatorjem Robertom Mugabejem drastično izgubila številne prednosti, ki jih je imela v času neodvisnosti pred drugimi afriškimi državami, je še vedno v tako slabem stanju, da ni niti malo prijetna za potovanje. Toda, potenciali so velikanski! Ne samo Viktorijini slapovi, ki je znamenitost svetovnega formata, tudi ruševine velikega Zimbabveja, pa narodni parki, v katerih ne bi manjkalo pet velikih afriških živali, bi bili vredni obiska.

Zimbabve, Great Zimbabwe

Ruševine velikega Zimbabveja/Foto Wikipedia Commons

Panama

V Panami še nisem bila, objavljamo pa v najnovejši številki Avanture, ki je izšla 25. oktobra, sanjsko panamsko destinacijo: San Blas, skupino naseljenih in nenaseljenih otočkov, kjer so klišeji resničnost. Saj veste, palme, peščene plaže, ležanje v mreži, … pa lokalno prebivalstvo, ki ohranja svojo tradicionalno kulturo in se sistematsko brani pred vdorom tujega kapitala.

San Blas, Panama

San Blas/Foto Manca Čujež

Kirgizija

Ni slučajno, da Slovenci že nekaj let množično obiskujemo Kirgizijo. Ne slučajno, saj očitno dobro vemo, kje je res lepo. Čudoviti razgledi po pašnikih visokih planot, jezera in jezerca nepredstavljive lepote in razgled na šest- in sedemtisočake. Da o številnih možnost za treking, kolesarjenje, ježo konjev ali preprosto življenje v jurtah z domačini ne govorimo.

Kirgizija/Foto Zvone Šeruga

Jordanija

Jordanija je s svojo nesmrtno Petro in Mrtvim morjem seveda turistična klasika. Lonely Planet pa posebej priporoča novo jordansko pešpot, dolgo 650 kilometrov, ki naj bi jo prehodili v 36 dneh oziroma 42 dneh s postanki. Ni slaba ideja …

Petra, Jordanija

Petra, Jordanija/Foto Wikipedia

Indonezija

Da je med 17.000 otoki marsikatera top destinacija, ni dvoma. Meni osebno je eden najljubših Sulavezi, ki je žal krepko nastradal v nedavnem potresu. Na Sulaveziju se vsak turist prelevi v pravega popotnika, saj je edini način potovanja po otoku, razvejanem kot kakšni, amebi, z lokalnimi avtobusi po lokalnih cestah, ki se ure in ure vijugajo med palmami in dvigajo, pa nato spuščajo, v hribe. Zato tudi slovite ceremonije žrtvovanja bikov v Tana Toradža ostajajo dogodki, ki jih ne tržijo, čeprav so turisti dobrodošli.

Tana Toradža, Sulavezi, Indonezija

Tana Toradža/Foto Kaja Šeruga

Belorusija

Belorusija mi je popolna neznanka, več popotnikov pa mi je že poročalo, da je Minsk prijetno mesto. In da so Belorusinje prečudovito lepe …

Belorusija

Minsk, Belorusija/Foto Wikipedia

Sao Tome in Principe

Tudi na otokih, ki jim po slovensko pravilno rečemo Sveti Tomaž in Princ, še nisem bila. Še več, morala sem pogledati, kje so! Ne, to ni otočje v Karibih, ampak v Gvinejskem zalivu, ob afriški obali, približno v višini Gabona (če veste, kje bi to bilo). Toda izgledajo tako, kot zvenijo: tropska eksotika! Če je kdo bil tam, ga vabim, da o tem poroča za naslednjo Avanturo, ki izide 25. januarja prihodnje leto!

Sao Tome

Sao Tome/Foto Wikitravel

Belize

Belize, Big Blue Hole

Belize, Big Blue Hole/Foto Wikipedia

Nima samo Slovenija težav s tem, da ljudje ne vedo zanjo, tudi za Belize marsikdo ne ve, kje leži. Veste vi? Ta srednjeameriška deželica je sicer kar priljubljena ameriška turistična destinacija, drugod po svetu pa jo poznajo zlasti potapljači, saj leži ob drugem največjem koralnem grebenu na svetu. Poleg tega ima tudi veliko zanimivih podzemnih jam, pa seveda obveznih snežno belih peščenih plaž.

Top mesta in top regije

In da ne bi bil še kdo užaljen, pa da bi imeli popotniki ja zadosti idej za novo leto, Lonely Planet že nekaj let razglaša še top mesta in top regije. Za leto 2019 so top mesta:

 • København na Danskem,
 • Shenzhen na Kitajskem,
 • Novi Sad v Srbiji,
 • Miami v ZDA,
 • Katmandu v Nepalu,
 • Ciudad de Mexico v Mehiki,
 • Dakar v Senegalu,
 • Seattle v ZDA,
 • Zadar na Hrvaškem in
 • Meknes v Maroku.

Najboljše regije leta 2019 pa so

 • italijanska dežela Piemont,
 • gorovje Catskill v ZDA,
 • severni Peru,
 • Rdeče središče v osrednji Avstraliji,
 • Škotsko višavje in otoki,
 • daljni vzhod Rusije,
 • indijska zvezna država Gudžarat,
 • kanadska provinca Manitoba,
 • francoska regija Normandija in dolina Elqui v Čilu.