Deset najboljših potovalnih ciljev za leto 2020

Se je že začelo: izbor potovalnih destinacij za novo leto. Lonely Planet je že objavil svoj seznam najbolj zanimivih držav. Kot ponavadi so na njemu predstavnice z različnih celin in takšne, ki so zanimive za različne (potovalne) okuse, pa tudi turistično še skoraj deviške države.

Pa poglejmo!

1. Butan

Ta majhen košček himalajskega paradiža se je šel zeleni turizem, še preden je svetovna turistična industrija odkrila so besedo. Kako ? Zelo preprosto. Za razliko od sosednjega Nepala je omejila dostop obiskovalcev tako, da za vsak dan v svoji neokrnjeni, z budizmom prežeti deželi zaračuna 250 dolarjev, kar vključuje stroške prevoza, namestitve, prehrane, vodiča in vstopnin. V času nizke sezone od decembra do februarja je cena le 200 dolarjev. Večina obiskovalcev se odloči za teden dni bivanja. Dodatni strošek sta povratna letalska vozovnica iz Nepala in vizum. Če imate srečo, letalo kakšen dan ne more pristati v deželi in lahko podaljšate bivanje v Butanu brez dodatnih stroškov.

Nepozabno za vsakogar, ki si to lahko finančno privošči.

Tigers nest, Bhutan

Tigrovo gnezdo, vrhunec obiska v Butanu/Foto Pixabay

2. Anglija

Čeprav ima ta del Združenega kraljestva nedvomno (poleg Londona) marsikaj ponuditi, je uvrstitev na seznam vendarle nekoliko nenavadna. A za slovenske avanturiste ponuja mikavne pohodniške poti. Poleg Hadrian’s Wall Path, 84 milj (okoli 140 kilometrov) dolge Hadrijanove poti, ki povezuje zahodno in vzhodno angleško obalo, je England Coast Path bistveno večji zalogaj. Za leto 2020 napoveduje odprtje novih odsekov in ko bo pešpot dokončana vzdolž celotne angleške obale, bo s skoraj 3000 miljami dolžine (to je več kot 4800 kilometrov) najdaljša tovrstna pešpot na svetu.

3. Severna Makedonija

Balkan seveda slovenski popotniki poznamo bolje od večine sveta in zato tudi vemo, da si Makedonija zasluži zaslužiti več s turizmom. Je pa res, da to ne pomeni, da je treba samo naviti cene ob Ohridskem jezeru in pripraviti stojnice s spominki ob svetem Neumu, ampak je treba izboljšati turistično infrastrukturo (in znanje angleščine) po vsej državi.

Balkan ekspres

Nad Ohridskim jezerom/Foto Zvone Šeruga

4. Aruba

Karibski otoček s svojimi belimi plažami in kokosovimi palmami nam bo v letu 2020 lahko v tolažbo, če nam bo njemu bližnja Venezuela ostala zaprta.

Aruba

Aruba/Foto Pixabay

5. Svazija

Deželica, ki je z vseh strani obdana s Južno Afriko in se po novem imenuje kraljestvo eSwatini, ima velike turistične načrte. Odprli so moderno mednarodno letališče in obiskovalcem ponujajo podobne dogodivščine kot v veliki sosedi: divje živali in adrenalinske športe.

povodni konj

Povodni konj/Foto Pixabay

6. Kostarika

Ta srednjeameriška država je veteranka zelenega turizma. Pura vida, čisto življenje, je njen moto in poleg biološke raznovrstnosti v svojih deževnih gozdovih ter vulkanov ponuja še lepo dozo adrenalina, ali pa, če vam je to ljubše, spokojno bivanje v centrih joge in splošnega dobrega počutja. Prečudovita dežela, v primerjavi s svojimi srednjeameriškimi sosedami pa ne ravno poceni.

frog

Rdečeoka drevesna žaba/Foto Pixabay

7. Nizozemska

Dežela tulipanov je kajpada vedno vredna obiska, zlasti Amsterdam, zato je edino pravično, da se je znašla na seznamu Lonely Planeta.

8. Liberija

Poznate koga, ki je že obiskal to državo v Zahodni Afriki – kot turist, ne kot pripadnik mirovnih sil? Jaz ga ne. Očitno pri Lonely Planetu menijo, da potrebuje malo reklame. Vsekakor je to dežela za tiste, ki so bili že povsod. Obljublja dobre valove surferjem, v narodnem parku Sapo, drugem največjem deževnem pragozdu v Zahodni Afriki, pa šimpanze, gozdne slone in slovite pigmejske povodne konje.

 

9. Maroko

Marakeš bo v letu 2020 prvo afriško mesto, ki bo postalo svetovna prestolnica kulture. Sicer pa ima dežela vse, kar je potrebno za prvovrstno turistično destinacijo: kulturno-zgodovinske znamenitosti, naravne lepote, trekinge, dobro kulinariko in hotelsko ponudbo za vsak žep. In kdor bi se rad izognil turističnim množicam v starodavnih medinah, ima na voljo dovolj skritih kotičkov v maroških hribih, ob obali ali v puščavi.

10. Urugvaj

Odkar so letalske povezave med Evropo in Južno Ameriko vse cenejše, tudi Urugvaj, drugo najmanjšo južnoameriško državo, obišče vse več turistov. Veliko se jih sicer zapelje iz Buenos Airesa s trajektom čez Rio de la Plata v Colonio, čudovito ohranjeno kolonialno mesto. toda dežela si nedvomno zasluži samostojen obisk.

Montevideo, glavno mesto Urugvaja/Foto Pixabay

Povezane vsebine

Kam v letu 2019?

Pravi popotnik mora biti pravi čas na pravem mestu – torej tam, kjer se nekaj dogaja, kjer si lahko zadovolji vse čute, pa še posname…