Infotočka: Odpiranje meja in drobni tisk

Države ena za drugo najavljajo odpiranje meja. S 15. junijem se odpirajo meje med državami Evropske unije. Nekaterim popotnikom so se že začele cediti sline, toda za zdaj je boljši še zelo previdni optimizem. Zlasti je treba poleg uradnih izjav brati tudi drobni tisk, v katerem so navedeni pogoji za vstop v državo, bodisi obvezna samoizolacija ali potrdilo o neokuženosti s covidom 19.

Zdi se, da bodo v modo prišli potovalni koridorji, ki bodo povezovali države z enako nizko stopnjo okuženosti. In te ne bodo nujno povezane samo sosednje države, ampak bodo med državami potekali potovalni koridorji po zraku.

Za potovanja v tujino je pomembno tudi vedeti, ali nam morda ob prihodu domov “grozi” obvezna karantena.

S 13. junijem 2020 se zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ne glede na državljanstvo ali bivališče odredi 14-dnevna karantena vsem osebam, ki prihajajo v Republiko Slovenijo iz naslednjih držav: Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, Združene države Amerike, San Marino, Saudova Arabija, Ruska federacija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Republika Južna Afrika, Iran, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Severna Makedonija.

Na portalu Reopen EU pa najdete vse sveže informacije glede potovanj v državah Evropske unije.

Na portalu IATA pa najdete interaktivni zemljevid s potovalnimi statusi vseh držav sveta.

Avstralija in Nova Zelandija

…  sta napovedali le tako imenovani »transtasmanski potovalni mehurček«, torej neovirano potovanje med obema državama za državljane obeh držav brez karantene. Kdaj naj bi se to zgodilo, še ni odločeno. Avstralski premier Scott Morrison je namignil, da pred oktobrom gotovo ne…

Bosna in Hercegovina

je že odprla meje z vsemi sosednjimi državami,

Ciper

Turisti – tudi slovenski – bodo lahko šli na Ciper od 9. junija dalje, od 20. junija pa brez potrdila o neokuženosti.

Češka

… ima od 15. junija v veljavi sistema “semaforja”: države so glede na stopnjo nevarnosti razdeljene na nizko stopnjo (zelena), srednjo stopnjo (oranžna) in visoko stopnjo (rdeča). V državo smejo samo državljani “zelenih” dežel. Med njimi je tudi Slovenija.

Črna gora

… bo odprla meje v začetku junija, tudi za Slovence.

Danska

… bo imela predvidoma zaprte meje najmanj do 1. septambra za vse tuje državljane, z izjemo državljanov Nemčije, Norveške in Islandije.

Dubaj

… se poigrava z mislijo, da bi sprejeli turiste že julija, vendar je mogoče, da bi načrte prestavili na september.

Finska

… ostaja zaprta do 14. julija, izjema do obiskovalci iz Norveške, Danske, Islandije in treh baltskih držav.

Francija, Nemčija, Belgija, Nizozemska in Italija, Estonija, Litva in Latvija, Poljska, Slovaška, Švica

imajo odprte meje za državljane EU.

Grčija

… bo tuje turiste začela sprejemati s 15. junijem. Tudi Slovence!

Gruzija

… bo zagnala domači turizem s 15. junijem, tuje turiste pa naj bi znova spustili v državo s 1. julijem. Takrat naj bi Wizz Air in Ryanair znova vzpostavila letalske zveze z Madžarsko in baltskimi državami.

Irska

meja je odprta, vendar je za večino obiskovalcev obvezna 14-dnevna karantena.

Islandija

… bo obiskovalce iz tujine začela spuščati v državo s 15. junijem. Na kakšen način bodo preverjali zdravstveni status prihajajočih, še ni znano, verjetno pa bodo morali na svoje pametne telefone naložiti aplikacijo, ki jih beležila njihovo gibanje, podatke pa bodo uporabili le v primeru, če se bo izkazalo, da je bila oseba okužena.

Indonezija

… načrtuje vrnitev turistov za oktober, vendar samo v predele, kjer je bil boj proti koronavirusu uspešen. Zaenkrat velja, da so to Bali, Džogdžakarta in provinca Riau na Sumatri.

 

Japonska

Po pisanju The Japan Timesa v deželi vzhajajočega sonca razmišljajo o tem, da bi vsakemu tujemu turistu, ki pride v deželo, plačalo polovico stroškov. Uredba naj bi stopila v veljavo julija, podrobnosti pa še niso znane. Zlasti pa sploh še ni znano, kdaj bo dežela spet odprta za obiskovalce iz tujine.

Madžarska

je delno odprla meje, med drugim tudi za Slovence.

Malta

1.julija bo odprla meje za turiste iz 16 evropskih držav.

Mehika

… je najavila odpiranje meje z ZDA z 22. junijem. Za obiskovalce iz ZDA in  Kanade bomo najprej ponudili najbolj zaželene turistične destnacije v zvezni državi Quintana Roo, kjer ležijo Cancun, Isla de Mujeres in Playa del Carmen, pa tudi Los Cabos v Baji Californiji.

Mongolija

… je napovedala, da bo ostala v karanteni, dokler ne bo odkrito cepivo za covid 19.

 

Vila Nova de Gaia, Porto, Portugal

Vila Nova de Gaia, Porto, Portugalska/Foto Unsplash

Norveška

… sprejema samo obiskovalce iz nordijskih držav, z izjemo Švedske. O morebitnih spremembah bodo odločali 20. julija.

Portugalska

je že odprla vrata tujim turistom. EasyJet je že  napovedal, da bo v juniju znova otvoril nekaj letov, portugalska letalska družba pa je že maja začela leteti v London in Pariz. Letov v države izven Evropske unije in iz teh držav oa najmanj do 15. junija ne bo. Tudi špansko-portugalska kopenska meja bo ostala zaprta najmanj do sredine junija.

Španija

… bo odprla svoje meje za tuje turiste 1. julija, je potrdil španski premier Pedro Sanchez. Trenutno morajo tujci ob vstopu v državo v 14-dnevno karanteno.

Šrilanka

čaj, šrilanka

Nasadi čaja na Šrilanki/Foto Pixabay

… je napovedala odprtje meje za 1. avgusta. Od potnikov pričakujejo, da pridejo v državo z manj kot 72 ur starim potrdilom o neokuženosti. Če potrdila ne bodo imeli, jih bodo testirali na letališču – na rezultate testa bodo lahko počakali v za to predvidenem hotelu. Od turistov tudi pričakujejo, da ne bodo uporabljali javnih prevoznih sredstev, ampak da si bodo vnaprej uredili prevoz z letališča do svojega hotela.

Švedska

…  bo 30. junija odprla meje za državljane nekaterih evropskih držav, tudi Slovenije.

Velika Britanija

… ima ves čas meje odprte, vendar je od začetka junija za vse obiskovalce obvezna 14-dnevna karantena.

Tunizija

… bo odprla meje za Alžirce in državljane Evropske unije 27. junija. V državo po 2. juniju niso zabeležili nobene nove okužbe. Ali bodo za vstop kakšni posebni pogoji, še ni znano.

 

Povezane vsebine

Infotočka: Kdaj bomo spet leteli

Kdaj se bo prižgala zelena luč za potovanja? V katere države bomo najprej lahko potovali? Za zdaj nekatere države načrtujejo zdravstvene varnostne ukrepe na področju…

Infotočka: Na Islandijo že junija?

Najbolj vneti že kupujemo letalske karte za Reykjavik. Islandska vlada je namreč napovedala, da bo najkasneje 15. junija dovolila obiskovalcem vstop v državo. Kakšni bodo…