Infotočka: Kdaj bomo spet leteli

Kdaj se bo prižgala zelena luč za potovanja? V katere države bomo najprej lahko potovali? Za zdaj nekatere države načrtujejo zdravstvene varnostne ukrepe na področju turizma. Prav tako spet oglašujejo (poceni) letalske karte, vendar je večina meja na svetu za turiste še zaprta.

Ryanair bo spet letel s 1. julijem

Ryanair bo s 1. julijem obnovil 40 odstotkov letov na 90 odstotkih svojih običajnih destinacij. To pomeni skoraj 1000 letov dnevno z 80 letališč. Seveda pa je dejanska izvedba njihovih načrtov odvisna od ukinitve vladnih ukrepov in potovalnih omejitev po Evropi, pa tudi od novih varnostnih ukrepov na letališčih. Predstavili so svoje ukrepe:

 • Potniki si morajo pred prihodom na letališče izmeriti temperaturo, nato jo bodo preverili tudi na letališču.
 • Na let se bo mogoče prijaviti samo po spletu, potniki si bodo morali svoj kupon za vkrcanje naložiti na pametni telefon.
 • Posadka bo nosila maske, tudi potnikom bodo priporočili nošnjo mask in jim priporočili, naj imajo s seboj čimmanj prtljage.
 • Uporaba stranišča na letalu bo mogoča le »na izrecno zahtevo«, saj ne bo dovoljeno čakati v vrsti.
 • Na letalu bo mogoče hrano in pijačo plačati samo s kartico.
 • Primerno razdaljo med potniki na letališču in letalu bodo zagotavljali, »kadar bo to le mogoče«
 • Pri čiščenje letal bodo uporabljali kemikalije, ki so učinkovite dlje od 24 ur.
 • Julija in avgusta bodo potniki morali izpolniti formular, na katerem bodo navedli dolžino bivanja v kraju prihoda in naslov, na katerem bodo bivali. Te podatke bo zbirala EU, da bi laže imela nadzor nad pravili o izolaciji, ki bi bil potrebna pri obiskovalcih na letih znotraj EU.

Potovanja z letalom bodo po novem dosti bolj zapletena. Foto Alev Takil/Unsplash

Vrsta drugih letalskih družb je prav tako napovedala vrnitev k mednarodnim poletom, med drugim:

 • Etihad (s 16. majem)
 • Qatar Air je tudi v času pandemije ohranil lete na okoli 30 destinacij. Konec junija naj bi spet letel na skupno 80 destinacij.
 • Turkish Airlines (junija v 19 držav, jeseni v 99 držav)
 • American Airlines (maja iz Dallasa v Madrid ter iz Miamija v Limo, Quito, Guayaquil, Santiago in Sao Paolo,  junija iz Chicaga v Dublin, London in Atene).

Portugalska, »čista&varna«

Na Portugalskem so že konec aprila uvedli znamko Čisto&varno. Veljavna bo eno leto, z njo bodo (na spletu) označeni hoteli in restavracije, ki bodo upoštevali vse ukrepe za preprečevanje širjenje covida 19. Poleg upoštevanja protokola ustreznega čiščenja to zlasti pomeni merjenje temperature in zaščitna oprema za vse, ki stopijo skozi njihova vrata.

Tudi na letališčih v Lizboni, Faru, Madeiri in Pontu Delgadu se pripravljajo na prihod turistov: preverjanje telesne temperature, pripomočki za razkuževanje rok s senzorji, brezstično prijavljanje na let, izboljšan prezračevalni sistem na terminalih, priporočila za nošenje zaščitne opreme tako za uslužbence kot potnike.

Na Portugalskem so 2. maja po šestih tednih ukinili izredno stanje, 18. maja bodo odprte kavarne, restavracije in bari. Hoteli na turističnih območjih načrtujejo odprte za junij ali julij, toda vzpostavitve mednarodnega letalskega prometa ni na vidiku.

V Grčiji bi hotele odprli julija

Če si bomo letos lahko ogledali Partenon, tam gotovo ne bo gneče./Foto Arthur Yeti/Unsplash

V Grčiji, ki je imela eno najmanjših števil okuženih v Evropi, zabeležili pa so samo 150 primerov smrti zaradi novega koronavirusa, napovedujejo, da bi hotele morebiti odprli julija.

Toda, kot je premier Kiriakos Micotakis povedal za CNN, bo turistična izkušnja letos v Grčiji precej drugačna. Za začetek, obiskovalci iz tujine bodo lahko prišli samo, če bo to ocenjeno kot varno. Nadalje, obiskovalci iz Evrope bodo morali priti s potrdilom, da imajo protitelesa ali rezultate testa PCR, s katerim bi dokazali, da niso okuženi.  In tretjič, tisti, bi jim dovolili v državo, bi se morali sprijazniti z upoštevanjem socialne distance in računati na to, da denimo bari ne bodo odprti.

Povezane vsebine

vizumi

Infotočka: SMS VELEPOSLANIŠTVO

S 1. februarjem 2019 so tudi uporabniki Telekoma vključeni v brezplačno storitev SMS VELEPOSLANISTVO. Do zdaj so to storitev ponujali le manjši operaterji, zdaj pa…