Infotočka: Nova turistična taksa na Baliju?

Ubud, Bali

Ubud, Bali/Foto Pixabay

Oblasti na indonezijskem otoku Bali razmišljajo o uvedbi posebne turistične takse, s katero bi si pomagali v boju proti vse večjim kupom smeti na otoku. Tako naj bi turisti iz tujine (Indonezijci so izvzeti) plačali 10 dolarjev takse.

Število turistov na Baliju se neprestano povečuje. Leta 2017 je sloviti otok obiskalo že 5,7 milijona tujih turistov (večina so Kitajci in Avstralci), za leto 2019 pa načrtujejo kar 8 milijonov turistov. Zato je neizbežno, da velikanske količine odpadkov, vštevši plastenke za enkratno uporabo, postaja vse večji problem. Le 60 odstotkov jih namreč konča na uradnih smetiščih, preostale pa smetijo plaže ali pa končajo v morju, kjer ogrožajo morske živali.

3800 ton novih smeti vsak dan

Vse večje število obiskovalcev tudi vse bolj obremenjuje lokalni sanitarni sistem in krepko prispeva k eroziji in drugim oblikam ogrožanja naravnega okolja. Na otoku vsak dan nastane velikanski kup novih smeti – kar  3800 ton – in balijske oblasti ga skušajo zmanjšati tudi z drugimi ukrepi. Med drugim so decembra lani na otoku že prepovedali uporabo plastike za enkratno uporabo, konkretno plastične slamice, kozarce iz stiropora in plastične vrečke. Večino nove turistične takse, ki jo bo za 60 milijonov dolarjev letno, pa nameravajo porabiti za to, da bodo čistili za obiskovalci.

Brez čakanja v vrstah?

S tem ukrepom se v Indonezija vrača turistična taksa, le da jo je bilo prej treba plačati ob vhodu v državo – in za to pogosto čakati v dolgi vrsti. Za zdaj še ni jasno, kako bodo pobirali novo turistično takso. Ena od možnosti bi bila, da bi jo enostavno prišteli k ceni letalske vozovnice.

Bali

Bali/Foto Pixabay

 

 

Čez turistično gnečo na Baliju smo se pritoževali že pred 17 leti!