Potovanja Šeruga: Indija od Varanasija do Džajsalmerja

15-dnevno potovanje z vlaki od svetih mest Varanasi in Puškar do Agre, Tadž Mahala, radžastanske puščave ter palač. Predvsem pa med ljudi in v tisto pravo Indijo! Vodi Romana.

KDAJ: odhod 13. novembra  

CENA: 1900 €, vse vključeno!

STANJE: ZBIRAMO PRIJAVE.

INFO IN PRIJAVE: romanaseruga@gmail.com

Vas mika Indija? Ogromno in raznoliko deželo boste spoznavali v družbi sopotnikov, s katerimi bodo tudi kulturni šoki bistveno mehkejši. Da, Indija vas bo sprejela s hrupom, gnečo in umazanijo, a hkrati navdušila s starodavnimi kulturami, živopisanostjo današnjosti in z življenji, ki se v milijonih odtenkov dogajajo na prav vsakem koraku. Ne ponujamo vam (le) Indijo iz turističnih brošur, temveč pravo in resnično deželo: še vedno zelo revno, a hkrati neverjetno bogato. Še vedno polno svetih krav, a hkrati tudi selfijev in japonskih mopedov. Še vedno natrpano, da poka po šivih, a se ji hkrati nikamor ne mudi. Čeprav se na tem potovanju ne bomo izrecno posvečali duhovnosti, bo Indija vsakomur od vas gotovo dala misliti.

Varanasi

Spoznavati jo bomo začeli v najbolj hindujskem mestu vseh mest: svetem Varanasiju. Stanovali bomo tik nad reko Ganges in lahko od jutra do večera spremljali živahno dogajanje vzdolž reke, kjer se na pomolih zbirajo romarji. Priča bomo obrednim kopanjem, zamaknjenosti svetih mož in najbolj hindujskemu ritualu, sežiganju pokojnikov, ki so lahko prav tu, na bregu svetega Gangesa, odrešeni večnega cikla ponovnih rojstev.

Sveti mož ob Gangesu/Foto Zvone Šeruga

Agra

Nato se bomo vkrcali na prvega od naših štirih nočnih vlakov, ki nas bo pripeljal v Agro, v hotel tik ob Tadž Mahalu, največji, najbolj oblegani in najbolj impresivni turistični znamenitosti Indije. Pridružili se bomo množici (pretežno indijskih) turistov, spomenik ljubezni pa bomo občudovali tudi od daleč, s trdnjave na drugi strani reke Jamune, še enega impresivnih arhitekturnih dosežkov mogulske vladavine.

Tadž Mahal, spomenik ljubezni ali spomenik vladarju?/Foto Zvone Šeruga

Džodpur

In spet hop na vlak in dolg skok do Jodhpurja, srca Radžastana.  Nekoč je bil znan kot dežela kraljev; s svojimi palačami, trdnjavami ter z domačini v turbanih in mogočnih negovanih brkov pa še vedno pričara vzdušje Tisoč in ene noči. Namestili se bomo v udobnem hotelu v srcu starega dela, od koder bomo raziskovali Modro mesto, se povzpeli na trdnjavo in se odpravili na podeželje, v vasice skupnosti Bishnoi, ki so včasih z življenji branili debla svojih svetih dreves.

Hotel Radž Mandir, naše zatočišče v Džodpurju/Foto Zvone Šeruga

Džajsalmer

Naslednja postaja bo Džajsalmer blizu pakistanske meje. Prvo noč bomo iz hotela uživali v razgledu na starodavno puščavsko mesto in odkrivali njegove ozke ulice in neštete trgovine, bazarje, restavracije. Naslednji dan in noč pa bomo preživeli pod milim nebom, v puščavi, kjer nam bodo družbo delale kamele.

Japonski vozni park pod starodavnim obzidjem/Foto Zvone Šeruga

Puškar

In na koncu Puškar, še eno hindujsko sveto mesto – novembra bomo tam tudi zaradi svetovno znanega kameljega sejma. Najbolj pridni se bomo še pred sončnim vzhodom povzpeli do templja Savitri, da se zahvalimo za vse, kar nam je dala Indija. Kajti po dveh dneh nas čaka le še slovo od Puškarja in še zadnje potovanje z vlakom do letališča v Delhiju. Nočni let in doma bomo – in ponovno: hvala, Indija!

OSNOVNI PODATKI

VIZUM:  elektronski, cena 37 €, uredite si ga sami z domačega računalnika, z veseljem pa pomagamo, komur ne bo šlo od rok.

VREME:   marca začne postajati toplo z dnevnimi temperaturami do 30 stopinj. A brez skrbi, hotelske sobe in vlaki so klimatizirani. Novembra bodo temperature prijetne, okoli 25 stopinj. Uradno sušna doba, a se nikoli ne ve

ZDRAVJE: Za Indijo niso obvezna cepljenja, vseeno pa priporočamo cepivo proti hepatitisu. Na malarična območja ne gremo, je pa sprej proti komarjem del obvezne opreme. Prebavne težave, ki so pogost spremljevalec popotnikov, so v Indiji pogostejše od povprečja. Vendar so driske najpogosteje le posledica šoka ob eksotični prehrani in minejo ob dieti brez posebnega zdravljenja.

PREVOZ: Iz Delhija v Varanasi bomo leteli, druge razdalje bomo premagali z nočnimi vlaki v spalnikih drugega razreda. Indijski vlaki slovijo kot točni, urejeni in (sorazmerno) čisti. Vagoni so klimatizirani, v ceno je vključena čista posteljnina.

HRANA:  Po indijsko, pogosto vegetarijansko (a zelo okusno in bogato!), občasno in glede na osebne želje tudi evropsko. V ceno potovanja sta vključena zajtrk in večerja (ali kosilo), kakor je bolj smiselno glede na program potovanja in kar dejansko večini zadošča. Dodatni obroki so priložnost, da si vsak zase ali v manjših skupinah privoščimo tudi nekaj kulinarične svobode. A brez skrbi, zelo poceni je!

SPANJE: Bivali bomo v hotelih blizu znamenitosti in v središčih dogajanja. Praviloma čisti, s klimo, tušem ter wc-jem v sobi, nekajkrat tudi butično razkošni, v starih meščanskih hišah in s prijaznim nadihom nekdanje Indije – občasno razvajanje nam bo vsem dobro delo. Štiri noči bomo spali na vlakih, v spalnikih drugega razreda – čisti in varni so, s svežo posteljnino. Ena noč pa nas čaka pod milim nebom sredi puščave, s kamelami za družbo. A tudi tam bo poskrbljeno za preprosto udobje.

Greste z mano v Indijo?/Foto Zvone Šeruga

*****

Potovanje poteka prek agencije STA STOP.

 

 

Povezane vsebine

Kam v letu 2020?

Ste že izračunali, koliko je prazničnih dni v letu 2020? In koliko dopusta imate? Ste ugotovili, da ramadan sovpada s prvomajskimi prazniki? Že veste, da…

Tadž Mahal, spomenik vladarju?

Ne množice turistov, ki se vsak dan zgrinjajo v njegove vrtove, ne siva koprena onesnaženosti, ki ga pokriva vse več dni v letu, nič ne…