Paul Salopek pešači po sledeh prednikov

Od vseh milijonov popotnikov, ki se verjetno ta hip potepajo po svetu – za nekaj dni, nekaj tednov ali več let – je morda največji od vseh Paul Salopek. Januarja 2013 je začel hoditi iz Etiopije proti Ognjeni zemlji.  Trenutno je v indijski zvezni državi Bihar.

57-letni Američan sicer ni najbolj slavni svetovni popotnik, tudi med slavnejšimi Zemljani ga ni. Na Instagramu ima sicer kar solidnih 80 tisoč sledilcev, a kaj je to v primerjavi s svetovnim kraljem Instagrama Cristianom Ronaldom (171 milijonov sledilcev), prekaša pa ga celo naš Borut Pahor s prek 92 tisoč sledilci. Paul Salopek tudi ni čisto navaden zemljan z nahrbtnikom na rami, močno ponošenimi pohodnimi čevlji na nogah in posebno misijo v mislih. Je Pulitzerjev nagrajenec, torej izvrsten novinar, njegov projekt Out of Eden Walk (Kako bi to prevedli? Po stopinjah Izgnanih iz raja?) pa podpira sam National Geographic. Spremljajo ga tolmači in pomočniki, ki se spoznajo na razmere v 36 državah na njegovi poti. Toda on je več kot zaposlen s tem, da svojo hojo in zlasti srečanja na poti beleži ne samo z besedami, ampak tudi s fotografijami in videii, seveda pa se redno javlja pod znamko @outofedenwalk po Twitterju in Instagramu.

Njegov cilj je v skladu z arheološkimi najdbami in najnovejšimi genetskimi dognanji iti po poteh prvega homo sapiensa, ki je pred približno 60 tisoč leti zapustil Afriko in odšel raziskovat svet.

Šest let in pol od Etiopije do Indije

V šestih letih in pol je prehodil skoraj 18 000 kilometrov od etiopske zibelke človeka v srednji kameni dobi Herto Bouri do trenutne lokacije, z džunglo pokritimi hribi v zvezni državi Bihar na jugovzhodu Indije. Kakor je opisal svojo pot za New Yorker, je sledil starim romarskim potem v Saudski Arabiji, spal je s sirskimi begunci, v različnih državah ga je neštetokrat zadržala policija, obiskal pa je tudi mirni, alpski kotiček Afganistana, ki ga redko vidijo celo sami Afganistanci. V načrtu ima prepešačiti Kitajsko in Rusijo ter nato na tovorni ladji prečkati Beringovo ožino, na Aljasko, od koder bo spet hodil proti jugu, prek obeh Amerik bo končne južnega kopenskega horizonta homo sapiensa, do morske ožine Beagle, kamor so naši predniki prišli pred 12 tisoč leti.

Paul Salopek/John Stanmeyer/National Geographic

Paul Salopek/John Stanmeyer/National Geographic

Zgodbe navadnih ljudi

Projekt, ki bo predvidoma trajal deset let, seveda zahteva popolno predanost in odpoved običajnemu življenju, za nekdanjega novinarja, ki je pokrival svetovna krizna žarišča od Konga do Iraka, pa je tudi, kot sam pravi, vaja v počasnem novinarstvu. In njegove zgodbe s poti, ki jih lahko prebirate na strani National Geographic Out of Eden so tako pričevanje o homo sapiensu kot človeški vrsti, celotnemu človeštvu, kot mozaik usod neštetih homo sapiensov kot  posameznikov. Vaščanov, nomadov, trgovcev, kmetov, vojakov, umetnikov in mnogih drugih, ki redko nastopajo v medijih. Nazadnje je zapisal zgodbo o hindujski sveti ženi v Biharju.

Povezane vsebine

10 hvalnic hoji

Slovenci smo veliki pohodniki. Zato imamo kar nekaj vnetih “potohodcev”, ki so svojo hojo opisali. V seznamu desetih “hodopisov” pa je še nekaj tujih avtorjev.…