Potovanja z otroki: od A do Ž

Naslov je (morda) prepotenten. Kako je mogoče dati vse nasvete od A do Ž?!? Res pa je tudi, da je mogoče vse nasvete strniti v enega samega: pojdite na pot z vašimi otroki in spotoma se boste naučili vsega!

Vseeno par praktičnih nasvetov. Če imate kakšnega dodati, pa mi pišite na info@revija-avantura.si!

A

Alergije na potovanju niso ovira. Vedeti pa morate, na kaj je otrok alergičen in znati ukrepati v primeru alergične reakcije.

Avtobusi so ponavadi udoben in poceni način prevoza. Ponekod imajo nočne avtobuse in v sedežih znajo otroci udobneje prespati od odraslih, verjemite! Edino na dvoje bodite pozorni: ali imajo avtobusi veceje (v večini sveta namreč avtobusi ustavljajo silno redko) in ali imate s seboj dosti toplih oblačil in pokrivalo za glavo (v tropskih deželah si radi v avtobusih naredijo ledenico).

B

Barvice in beležke so tudi v digitalni dobi obvezen pripomoček za potovanje. Otrok naj v sliki in besedi zabeleži kakšen vtis s potovanja.

C

Cepljenja zadoščajo tista s seznama obveznih cepljenj za otroke.

Č

Čistoča na potovanju zna biti problem, a ne nepremostljiv. Vedro vode za umivanje se vedno dobi, za silo zadoščajo čistilni robčki (recimo na divjem kampiranju.

V cenejših hotelih je pač glede čistoče včasih treba zamižati na eno oko (če smo občutljivi, lahko uporabimo svojo posteljnino Gl. geslo *** rjuha). Higienski standardi restavracij znajo biti za naše pojme obupni. In  naj vas številne zvezdice in lepa jedilnica ne zavedejo – kuhinja pri njih je morda enako svinjska kot v najcenejši krčmi. Najbolje je, da se držimo priporočil domačinov in/ali jemo v restavracijah, kjer je veliko ljudi.  (Gl. še geslo  ***elektroliti)

D

Dojenčki so povsem neproblematični sopotniki, če so izključno dojeni, če solidno spijo in če so njihovi starši dovolj sproščeni v novem okolju.

Domača lekarna naj bo majhna, a vedno pri roki. V njej imejte vaša/otrokova zdravila, ki jih morate redno jemati in specifična zdravila na recept. Ostalo boste po potrebi dobili na poti: bodisi pri lokalnem zdravniku ali v lekarni. V deželah v razvoju so tudi bistveno cenejša kot pri nas.

E

Elektroliti naj bodo v vsaki popotni lekarni za primer driske. Driska je sicer najpogostejša popotniška nadloga, tudi pri otrocih. Marsikatera je samo posledica drugačne hrane in mine v parih dneh. Recept za zdravljenje driske je pri otrocih isti kot pri odraslih: dieta in veliko napitkov. Glej elektroliti. V hujših primerih pojdite k zdravniku; nikar ne dajajte otroku na pamet antibiotikov.

 F

Fotografiranje je za otroka lahko dober način, kako se spremeni v aktivnega popotnika. Naj fotografira, kar sam hoče in kolikor hoče. Samo glejte, da za to ne uporablja (pre)dragega fotoaparata ali pametnega telefona, da ne boste večinoma časi pazili na to, da ga na izgubi.

G

Garderoba na poti naj bo praktična, trpežna in pralna. Zlasti pa naj bo minimalistična. Poceni oblačil je povsod po svetu na voljo več kot preveč.

H

Hrana v tujih krajih otrokom pogosto ni všeč. Sprijaznite se s tem, v tednu ali dveh ne bo zaradi tega nobene škode. Najbolje se ponavadi obnesejo kompromisi: otrok naj pri enem obroku poskusi »tujo« hrano, pri drugem pa lahko dobi pomfri ali kaj drugega domačega (imajo povsod po svetu!). Zlasti v hotelih, kjer so navajeni zahodnjakov, znajo za svoje male goste zelo dobro poskrbeti. Nikamor pa ni treba vlačiti piškotov, čipsov in podobnih prigrizkov, saj jih (žal) prodajajo povsod po svetu. Tudi znanih verig s hitro prehrano nikjer ne manjka.

I

Igrače poznajo povsod po svetu, kjer imajo otroke. Za otroka je najbolj zabavno, pa tudi poučno, če mu kupujete na poti takšne, kot jih imajo tamkajšnji otroci. Toda pameten starš ima vedno v rokavu skrit adut: novo igračo, ki bo navdušila otroka v kakšnem trenutne neznosne sitnobe ali neskončnega čakanja na letališču.

Dve staromodni ideji: Frizbi je zelo praktičen rekvizit, ki zavzame malo prostora. Otroci se z njim lahko igrajo sami, lahko igrate družinsko, zlasti pa lahko k igri pritegnejo neznane otroke. Enako velja za karte za enko, tarok, remi …

J

Jok (in stok) je del potovanja. Na splošno ga obravnavamo enako kot doma. Ker pa so okoliščine včasih stresne, ne smemo biti preveč strogi. Pocrkljajmo sebe in otroka, pa bo.

K

Komarji prenašajo dve nevarni tropski bolezni, malarijo in dengo, zato moramo otroke varovati pred piki. Pomagajo dolgi rokavi in hlačnice, spreji proti komarjem in spanje pod mrežo! Malaričnim območjem se velja izogibati. Pozanimajte se pri domačinih!

L

Letni čas je kar pomemben faktor za uspeh potovanja. Če je le možno, izberite takšnega, ko ni ne prevroče ne premraz in ko ne dežuje.

M

Malarija je za otroke lahko zelo nevarna. Tudi otroci lahko jemljejo njim prilagojene doze antimalarikov, vendar svetujemo, da z otroki ne potujete v znana malarična območja/v deževni dobi in da sebe in otroke zaščitite pred piki komarjev.

N

Nahrbtnik naj ima tudi otrok. Velikost in teža sta odvisna od njegove starosti, v njem pa ima lahko svojo steklenico vode, rezervno majico, igračko. Toda nositi ga mora sam in sam mora skrbeti za to, da ga kje ne pozabi.

O

Otroška oprema na poti nam pogosto hodi napoto. Če potujemo z lastnim vozilom, je to malo manjši problem. Koliko je zares potrebujemo, je odvisno od starosti otroka, zlasti pa od pripravljenosti staršev na improvizacijo.

Plenice za enkratno uporabo prodajajo povsod; kakšne znamke in za kakšno ceno, lahko prej preverite na internetu.

Otroška hrana, kakršne je otrok vajen doma, je mogoče dobra odločitev. Če pa je malček vnet jedec, ne nosite kozarčkov od doma. V vsakem hotelu ali restavraciji se bo našli kaj primernega zanj, kozarčke pripravljene hrane pa tudi.

Otroški voziček – vzeti s seboj ali ne? Tu morate pretehtati med plusi in minusi. Če otrok še ne hodi veliko in je pretežek za daljšo nošnjo, vi pa bi radi veliko hodili, potem vsekakor. Če imate lasten prevoz in bi voziček vzeli s seboj za vsak slučaj, potem vsekakor ne.

Nosilke so na potovanjih z dojenčki nepogrešljive. Pri večjih starostih pa seveda tiste reči, ko otroke kot kraljeviče in kraljične prenašamo na hrbtu,

P

Pijača številka ena na potovanju je vsekakor voda. Plastenke vode so naprodaj na vsakem koraku. A če si otrok želi, naj si občasno le privošči kokakolo ali kakšno drugo pregrešno pijačo. Od tega ne bo trajne škode, kakšna potovalna kriza pa bo s tem lažje minila.  (Glej še ***šumeče tablete)

Plavutke in masko za otroke vzemite s sabo, če imate v načrtu morje in potapljanje. Dostikrat je na tujem težko kupiti ali si sposoditi prave velikosti in solidne kakovosti.

Promet je v večini izvenevropskih držav kar resen rizični faktor. Če želimo zmanjšati tveganje, potujmo z zanesljivimi prevozniki ali pa vozimo sami, seveda če smo izkušeni vozniki. Upoštevajmo tudi, da v nekaterih državah ni mogoče dobiti otroškega sedeža za avtomobil.

Prtljage imejte čim manj in čim manj različnih kosov. Zlasti če moramo otroka še nositi, je to zelo pomembno. Ne jemljite s sabo stvari »za vsak slučaj« – povsod po svetu so trgovine, kjer se da marsikaj kupiti.

R

Rjuha pride prav, da jo pogrnemo na ne preveč čisto posteljo ali otroka pokrijemo z njo v sobi, na avtobusu. Naj bo tanka, da zavzame malo prostora in se hitro posuši.

S

Sladkarije so na potovanju z otroki lahko skrivno orožje. Tudi če doma prisegate na zdravo prehrano brez sladkorja, je na tujem v kriznih trenutkih dovoljeno, da se vsi skupaj pocrkljate z najbolj priljubljenim priboljškom.

Spanje na potovanju zna biti za otroke, ki še spijo čez dan, problem. Nemogoče se je držati običajnega spalnega ritma otroka, še zlasti, če nimamo svojega prevoza in če načrtujemo vrsto aktivnosti. Treba je računati na to, da se bo treba vsaj občasno prilagoditi otrokovim potrebam po spancu, sicer sitnobi in slabi volji ne bo ne konca ne kraja.

Starost otroka je zelo pomemben faktor pri potovanju. Dojenčki so neproblematični, tudi otroci, ki že dobro hodijo in se da z njimi razumno pogovoriti (torej štiri ali petletniki) so do najstniških let večinoma dobri popotniki. Najstniki pa, kakor kateri. Tisti, ki jih potovanje že vnaprej nič ne zanima, naj kar ostanejo doma.

Š

Šumeče tablete so pripravne za to, da z njimi izboljšate okus kakšne slabe, nemarno tople vode, pa še za kakšne dodatne vitamine in minerale poskrbite.

T

Tablice in pametni telefoni naj bodo med potovanjem otrokom na voljo le ob posebnih priložnostih, recimo med dolgim poletom ali čakanju na letališču. In tega se strogo držite. Kakšen smisel ima potovanje za otroke, če nosove ves čas tičijo v zaslone?!?

U

Učenje na poti poteka samo od sebe, tudi če starši otrokom ne predavamo in otroci ne delajo domačih nalog. Dobro pa je, če otroci aktivno sodelujejo tako pri pripravah na potovanju kot pri spoznavanju dežele. Spodbujajmo jih, naj si najdemo njim najljubši način beleženja vtisov  (Glej še ***fotografiranje, glej *** barvice in beležke)

V

Varnost je pri potovanju z otrokom na prvem mestu. Toda resne nevarnosti na potovanju so ob nekaj varnostnih ukrepih povsem obvladljive (jasno, če se izogibamo držav, v katere potovanja niso priporočljiva). Poleg tega, da se moramo paziti kraje (prtljago imejmo vedno na očeh) in kaotičnega prometa (Glej tudi *** promet), mora otrok biti dovolj ubogljiv.

Še preden gremo od doma, se moramo dogovoriti za nekaj pravil, ki se jih bo moral držati. Na primer: Prijeti moram starša za roko takoj, ko mi  to reče, ali: Ne smem se oddaljiti od staršev, ne da bi jim to prej povedal-a.

Z

Zdravje otroka je prioriteta vsakega starša. Pred odhodom na potovanje se splača izprašati otroškega zdravnika izprašati o vsem, kar vas skrbi in pridobiti navodila, kako ravnati v posameznih primerih. Pred odhodom na potovanje sklenemo zdravstveno zavarovanje z asistenco, ki nam med drugim omogoča predčasno vrnitev domov. S seboj vzemite zdravila, ki jih otrok redno jemlje in tista, ki jih pogosto uporabljate, npr. za zbijanje vročine ali vnetje ušesa. (glej tudi ***domača lekarna). Nato pa brez panike: zdravstvena oskrba v večini držav sveta bo kos vsem morebitnim boleznim in nevšečnostim na poti.

Ž

Živci staršev na potovanju z otroci bolj trpijo kot doma – zlasti takšnih staršev, ki so že po naravi bolj nagnjeni k živciranju. Če se s tem sprijaznite, se sprostite in sproti rešujete manjše in večje težave na poti, potem ste zmagali. Ko boste enkrat doma s polnim košem lepih spominov, boste na vse to pozabili.

Povezane vsebine

Pozor, otroci na letalu

Potovanje z otroki je čudovita izkušnja! Ali res? Po vrnitvi domov sicer navdušeno pripovedujemo, kako dobro smo se imeli – na manj prijetne poglavja pa…

Družina Šeruga

Mali popotnik: da ali ne?

Ali lahko gremo z majhnimi otroki na pot s nahrbtnikom? Moj odgovor je: da. Ali pa tudi ne. Kakšna bo hrana na Šrilanki v ……