Potovanje v Savdsko Arabijo: mit in realnost

Potem ko je septembra lani Savdska Arabija začela izdajati elektronske turistične vizume,  s(m)o najbolj vneti popotniki brž šli pogledat, kako je kaj v kraljevini, ki je bila vrsto let tujcem praktično nedostopna, vizumi pa so bili izredno dragi. Zato vam lahko iz prve roke odgovorim na nekaj vprašanj, ki jih do sedaj niste imeli nikomur zastaviti!

Je težko dobiti vizum za Savdsko Arabijo?

Ne, procedura za pridobitev turističnega vizuma je presenetljivo enostavna, rok za izdajo kratek, cena pa ne pretirano visoka. Uradna spletna stran je visitsaudi.com (ki se ne pokaže kot prvi zadetek v brskalniku!),  v ceno 112 evrov je je vključena možnost večkratnega vstopa v državo v letu dni in zavarovanje (za kakšno zavarovanje gre, še čakamo pojasnilo saudske turistične organizacije).  Vizum dobimo najkasneje v treh dneh.

Je potovanje po Savdski Arabiji nevarno?

Sploh ne! Možnost kraj in podobnih kriminalnih dejanj je izredno majhna (morda tudi zato, ker so zagrožene kazni izjemno velike). Edina resna nevarnost je promet, saj so vozniki v Savdski Arabiji verjetno najslabši, oziroma najmanj uvidevni in najbolj agresivni vozniki na svetu.

Spanje pod milim nebom: lepo, zastonj in varno./Foto Zvone Šeruga

Je v Savdski Arabiji zakrivanje žensk obvezno?

Ne, ni več obvezno, vendar je videti zelo malo žensk, ki bi ne nosile abaje, to je črnega oblačila, ki poleg celotnega telesa zakriva tudi lase in ves obraz z izjemo oči. V mestih nekatere ženske ne zakrivajo obraza, nekatere pa imajo odkrite tudi lase.

Tudi za turistke nosenje abaje ni obvezno. Oblasti priporočajo, da se turistke oblačijo spoštljivo glede na lokalno kulturo. S sopotnico Andrejo nisva nosili abaje, nisva si pokrivali  las, ves čas pa sva nosili dolge rokave in hlače. Glede na to, da naju zaradi tega ni nikoli nihče grdo gledal ali kaj pripomnil, takšno oblačenje zadošča.

Ženske v Savdski Arabiji so samo črne silhuete/Foto RDŠ

Ali v Savdski Arabiji res ni mogoče dobiti nobenega alkohola?

Da, to drži 100-odstotno. Tudi turisti niso deležni nobene posebne obravnave, na letalu pred pristankom v Riadu potnike izrecno opozorijo, da je vnos alkohola (in pornografskih revij) strogo prepovedan. (Kaj se dogaja na tujih ambasadah v Riadu, ki teoretično niso na savdskem ozemlju, pa je drugo).

Je potovanje v Savdsko Arabijo drago?

Presenetljiv odgovor je: ne! Poleg vizuma je največji strošek najem avtomobila, ki stane najmanj 70 evrov dnevno. Toda liter bencina stane samo 40 centov, cestnin pa ne poznajo.  Odpadejo tudi vstopnine v različne znamenitosti; vstop je brezplačen, znamenitosti pa tako ali tako ni veliko. Povsem solidna dvoposteljna soba v hotelu stane od 30 do 40 evrov, kosilo ali večerja v pakistanski-/indijski/turški restavraciji le nekaj evrov, hamburgerji in piščanci v priljubljenih verigah fast-foodov z McDonaldsom na čelu stanejo približno toliko kot pri nas. Tudi cene v supermerketih so na splošno primerljive našim cenam.

V puščavi je mogoče kjerkoli kampirati brezplačno. Da se dobiti celo couchsurfing, torej brezplačno bivanje pri domačinih! Ker so turisti v državi še zelo redki, Arabci pa tradicionalno zelo gostoljubni, se lahko zgodi, da častijo pijačo ali datlje.

V Savdski Arabiji so v hotelih pogosto na voljo apartmaji./Foto RDŠ

Je Savdska Arabija takšna kot kot v filmih o Lawrencu Arabskemu?

Žal ne. Ostankov nekdanjega nomadskega življenja je izredno malo, tako imenovane tradicionalne vasi so na novo zgrajene, vendar so prazne, v njih ni ne domačinov ne turistov. Po drugi strani pa niti ni videti na vsakem koraku niti silnega razkošja, ki bi bilo posledica naftnega bogastva. Avtomobilski standard je kvečjemu nižji kot pri nas, vozila pa obutana z vseh strani in nikoli oprana …

Bankomat imajo na vsaki bencinski črpalki./Foto Zvone Šeruga

Povezane vsebine

potovanje, Maroko, hrana

Potovanje v času ramadana

Sveti  muslimanski mesec ramadan, ki se je letos pričel 6. maja in se bo končal 4. junija, je čas, v katerem turistični tokovi v muslimanske…