Infotočka: Avstralija, Saudska Arabija, Komodo

Odpreti, zapreti ali podražiti turistične znamenitosti, to so dileme, s katerimi se soočajo številne vlade. Odločajo se različno.

Avstralija: Uluru ne bo več dostopen

Kdor še ni splezal na slovito rdečo skalo sredi Avstralije, te možnosti kmalu ne bo imel več. S 26. oktobrom bo Uluru dokončno zaprt za vzpon. S tem so ugodili zahtevam aboridžinov, ki že vrsto let nasprotujejo temu, da bi turisti plezali po njihovi sveti gori.

Kdor se ne bo držal prepovedi, tvega 400 evrov globe.

Ker so ta ukrep pričakovali že leto in pol, je gneča na sveti skali večja kot kdajkoli prej, saj bi se mnogi radi povzpeli nanjo še pred prepovedjo.

Uluru, Avstralija

Uluru/Foto Wikimedia Commons

Saudska Arabija: vizumi za 120 dolarjev

Saudska Arabija, za katero je bilo do zdaj razen za poslovna potovanja in romanja v Meko (kajpada samo za muslimane) skrajno težko dobiti vizum, je začela izdajati elektronske vizume državljanom 49 držav, med katerimi je kot članica EU tudi Slovenija. Po spletu jo je mogoče dobiti v pol ure, vizum pa je še vedno zelo drag, 120 dolarjev. Pomembna novost je tudi, da tujci lahko z vizumom vstopijo tako na mednarodnih letališčih kot na kopenski meji.

V Saudski Arabiji so začeli graditi turistična naselja, v katerih jim ne bo treba preveč strogo upoštevati islamskih pravil, morda tudi alkohol ne bo povsem prepovedan. To velja zlasti za rdečemorsko obalo, ki bi lahko postala priljubljena potapljaška destinacija.

The Kingdom Centre and northern Riyadh, seen from the Al-Faisaliya building

King Fahad Olaya Road, Rijad/Foto Wikimeida Commons

Komodo: za tisoč dolarjev

Indonezijske oblasti so se odločile, da priljubljenih Komodskih otokov s 1. januarjem 2020 ne bodo za leto dni zaprle za turiste. Izkazalo se je namreč, da je slovitih komodskih kuščarjev trenutno 1727, da je njihovo število stabilno in da jih ne ogrožajo ne turisti ne ilegalni lovci.

Comodo, dragon, Unsplash

Komodski zmaj/Foto David Clode, Unsplash

Namesto tega oblasti razmišljajo o drugem ukrepu, s katerim bi dosegle skoraj enak učinek: uvedbo letne članarine za vstop v ta narodni park. Glede na to, da bo članarina kar 1000 dolarjev – člani bi sicer otoke lahko obiskali večkrat na leto –  s tem večini ljudi obisk “zmajev” ne bodo več dosegljiv. Po nekaterih poročilih naj bi obstajali dve vrsti članstva (z verjetno dvema cenama): le premium člani bi smeli obiskati sam otok Komodo, navadni člani pa le druge otoke v narodnem parku, kjer prav tako živijo komodski zmaji.

Trenutno je vstopnina v narodni park 10 dolarjev.

 

 

 

 

 

Povezane vsebine

Taj Majal

Infotočka: Dubaj, Tadž Mahal, Pariz, Rim

Ob vrhuncu turistične sezone se največja turistična središča bojijo navala obiskovalcev in poskušajo njihovo število omejiti, njihovo obnašanje pa umiriti. Zastonj sim kartica v Dubaju…