Z Google Earth po ameriških narodnih parkih

V tednu ameriških narodnih parkov, ki poteka od 20. do 28. aprila, lahko virtualno obiščete 31 (od skupno) 60 narodnih parkov.

Z Google Earthom lahko najprej občudujete rožnate granitne formacije v narodnemu parku Acadia, se nato preselite v starodavna bivališča ljudstva Pueblo v koloradskem narodnem parku Mesa Verde, nazadnje pa obiščete še sloviti Zion v Utahu.

Acadia, ameriški narodni park

Narodni park Acadia/Foto Unsplash

Na Google Earth imate na voljo virtualne oglede naslednjih parkov:

Acadia, Arches, Badlands, Big bend, Black Canyon, Bryce, Canyonlands, Channel Islands, Cuyahoga Valley, Death Vallec, Denali, Dry Tortugas, Everglade, Glacier, Grand Canyon, Grand Teton, Great Smoky Mountains, Guadalupe Mounztains, Joshua Tree, Mesa Verde, Mount Rainer, Olympic, Redwood, Rocky Mountain, Sequoia, Shenandoah, Virgin islands, Wind Cave, Yellowstone, Yosemite in Zion.

Narodni park, Mesa Verde, ZDA

Narodni park Mesa Verde/Foto Unsplash

60 narodnih parkov

Od Blue Ridge Mountains na vzhodu do havajskih nacionalnih parkov na daljnem zahodu, od ogromnega aljaškega parka Denali do Evergladesa na Floridi se v ZDA razprostirajo narodni parki za velikost Nemčije. National Park Service (NPS), urad za narodne parke, skrbi za 418 na zvezni ravni zaščitenih naravnih in tudi zgodovinskih znamenitosti. Med njimi je 60 narodnih parkov.

Število obiskovalcev  je impresivno.  V lanskem letu je Grand Canyon pritegnil 6,3 milijona obiskovalcev, Zion 4,3 milijona, Yosemite 4 milijone  in Yellowstone 4,1 milijone. Za primerjavo: ko je bil Yellowstone leta 1872 ustanovljen kot prvi narodni park na svetu, si ga je prišel ogledat komaj kdo, saj je bilo zaradi odmaknjene lokacije težko priti do njega. Rangerji so začeli voditi statistiko o obisku šele leta 1904, takrat je enajst parkov obiskalo 120 tisoč ljudi.

Narodni park, Zion, ZDA

Narodni park Zion /Foto Unsplash

 

Čeprav so se lani vstopnine za ogled narodnih parkov ZDA povišale, so še vedno sorazmerno nizke tako glede na izjemna doživetja, ki jih ponujajo, kot na visoko raven organiziranosti in vzdrževanja, ki jo zagotavlja urad za narodne parke.

Povezane vsebine

Koh Tachai

Ogroženi turistični velikani (3)

Nad množicami turistov se pritožuje vse več držav in  mest. Poleg tradicionalno najbolj obleganih turističnih biserov, kot so Benetke, Barcelona ali Santorini, je zadnje čase…