Za ljubitelje morja

Po jesenski že tradicionalni udeležbi na Evropski turneji dokumentarnega filma (E. O. F.T.), ki je napolnil dvorane v Ljubljani, Mariboru in Kranju, so si najbolj vneti privrženci dokumentarcev na kolesarju že označili datum 7. april, ko bo v bližnjem Celovcu na sporedu »sestrska« predstava vrhunskih dokumentarcev Mednarodne oceanske filmske turneje (International Ocean Film Tour). Podobno kot E.O.F.T. bo premierna predstavitev 17. marca v Hamburgu, sledilo pa bo gostovanje v 14 državah s 150 mesti. Žal med njimi še ni Slovenije, najbližja predstavitev bo v Celovcu.

V približno dveurnem programo bodo predvajali pet do sedem kratkih filmov – od spektakularnih akcijskih vodnih športov do okoljevarstvenih dokumentarcev.  Skupaj z lokalnimi okoljevarstvenimi organizacijami in aktivisti v različnih mestih bodo poleg tega predstavili konkretne načine, na katere lahko vsak  posameznik pripomore k zaščiti oceanov.

Obraz letošnje turneje, ki je že šesta po vrsti, je Julie Gautier, ki se je rodila na otoku Reunion. Odraščala je kot otrok oceana,  potapljanje na dah in lovljenje z ostjo je bil njen vsakdanji način življenja. Toda v zadnjih letih je odkrila novo strast: potapljanje v kombinaciji s plesom.

International Ocean Film Tour

Julie/Foto International Ocean Film Tour

Na sporedu bosta še dokumentarca o Andyju Ironsu, enem najboljših surferjev vseh časov, in Laurentu Ballestu, morskemu biologu in enemu najbolj znanih fotografov živalskega sveta na svetu.

Ballesti je bil že od malega vzornik Jacques Cousteau, pionir raziskovanja oceanov in podvodnega snemalca. V filmu 700 sharks, Sedemsto morskih psov gledalce popelje k pacifiškemu atolu Fakarava, kjer je štiri leta preučeval lovske navade morskih psov na koralnem grebenu.

Dokumentarec Blown Away pa je zgodba o Hannesu in Benu, ki sta malo posebna morjeplovca. Imenujeta se Sailing Conductors, saj s svojo 9-metrsko Marianne odplula iz Sydneyja v Berlin s prav posebnim namenom. V vsakem pristanišču, kjer se bosta ustavila, hočeta posneti čimveč glasbenikov in jih prek glasbe povezati s seboj. Posebna poslastica tudi za ljubitelje glasbe.

Okoljevarstveni vidik pa letos zastopa dokumentarec  Chasing the Thunder, Na lovu za Thunderjem, o znani pomorski okoljevarstveni organizaciji Sea Shepherd in njihovemu boju proti nezakonitemu lovu na odprtih morjih. Spremljali boste napet lov, med katerim je mednarodna posadka Sea Shepherda kar 110 dni, prek dveh oceanih in treh morij zasledovala ribiško ladjo Thunder, ki je deset let nekaznovano lovila zaščitene živalske vrste v morju.

Napovednike vse filmov si lahko ogledate TU.

Bi radi videli filme?

Šest vstopnic za predstavo Mednarodne oceanske filmske turneje, ki bo 7. aprila ob 20. uri v Celovcu, smo že podelili prvim trem naročnikom revije Avantura, ki so se nam javili.