10 hvalnic hoji

Slovenci smo veliki pohodniki. Zato imamo kar nekaj vnetih “potohodcev”, ki so svojo hojo opisali. V seznamu desetih “hodopisov” pa je še nekaj tujih avtorjev.

Jakob J. Kenda, Apalaška pot. 3500 kilometrov hribov in Amerike

Prvi Slovenec, ki je prehodil to kultno pot, je svoje vtise strnil v vsebinsko tako bogato in stilsko izbrušeno pripoved, da v duhu lahko hodimo z njim in poskušamo razumeti, kaj je to “pohodniška ljubezen.”

Bill Bryson, A walk in the Woods

Te knjige slovitega ameriškega pisatelja hodca, ki je po Apalaški poti hodil leta 1998, nimamo v slovenščini (recimo, da bi jo prevedli kot Hojo po gozdu), pač pa so po njej že posneli film z Robertom Redfordom v glavni vlogi. Zanimiva je za primerjavo s knjigo prvega slovenskega hodca po tej poti, je prijetno humorna, a pisec niti ne skriva dejstva, da niti slučajno ni prehodil celotne poti.

Samo Rugelj, Triglavske poti

V enem dnevu priti peš iz Ljubljane do Bohinjskega jezera in se nato naslednji dan povzpeti na Triglav in spustiti v Krmo, to je že sam po sebi podvig, vreden branja. Opis te poti se prepleta z avtorjevimi spomini na mnogokratne vzpone na ta slovenski simbol – od prvega dalje, ko je še bil v maminem trebuhu –  ki so zanj “pot pesmi” po naši deželi, kakor jih imajo aborigini v svojih puščavah.

Igor Gruber, 107 dni Alp

Kdor išče kakšen konkreten kos pohodnega izziva, si lahko pomaga s tem motivacijskim priročnikom, ki opisuje pot po rdeči poti Via Alpina: skupno 2640 kilometrov in za 140 kilometrov vzponov.

naslovnica, 107 dni Alp

Nives Meroi, Vito Mancuso, Sinaj

Ljubiteljem planinstva in alpinizma dobro znana Nives Meroi – vedno v navezi z možem Romanom Benetom se je povzpela na vsej 14 osemtisočakov na svetu in to brez dodatnega kisika – in o tem tudi napisala knjigo Ne pustim te čakati, v tej knjigi opisuje osvajanje vrha, za katerega ni potrebna nobena alpinistična oprema. V kombinaciji s perspektivo sopisca, italijanskega teologa Vita Mancusa, izredno zanimivo branje.

 Robyn Davidson, Poti

Sedemindvajsetletna, skoraj bosonoga, v spremstvu psa in kamel, je Robyn Davidson leta 1977 prepešačila 2700 kilometrov avstralske divjine. »Dami s kamelami«, kakor so jo takrat poimenovali svetovni mediji, je brez dvoma uspel velik podvig. In njena zgodba se bere, kakor da je prispela v Alice Springs »z enim psom, šestimi avstralskimi dolarji v žepu in majhnim kovčkom, polnim neprimernih oblačil« – včeraj.

Cheryl Strayed, Divja

Še ena berljiva in med bralci tako priljubljena kombinacija o naporu težke in dolge poti, v tem primeru 1800 kilometrov dolge Pacifiške poti vzdolž zahodne obale ZDA, in prizadevanju za osebno rast. Prav tako že predelana v holivudsko uspešnico z Reese Witherspoon v glavni vlogi.

Paulo Coelho, Magov dnevnik

Romanja po Jakobovi poti v Compostelo so popisana v številnih knjigah. Nekatere so tudi precej humorne, večidel pa jih spada med, recimo tako, duhovno literaturo. Coelho je iz svojega pešačenja leta 1986 napravil prvo knjižno uspešnico, drugi najbolj znan zapis na temo fizičnega in duhovnega izziva te 780 kilometrov dolge poti pa je Camino: po stezi zvezd izpod peresa (nekdanje igralke) Shirley Maclaine.

 Tjaši Artnik Knibbe – Sarabaj, Ranljiva

Med Slovenci je Camino izredno priljubljen, več naših romarjev je svoje doživetja prelilo v knjigo. Tjaši je pot prehodila po tragični izgubi staršev in brata, da bi se soočila z izgubo, razgalila svojo ranljivost in se naučila, kako bolečino preliti v moč za nadaljnje življenje.

 

 

 Robert Louis Stevenson, Popotovanje z oslico čez Sevene

Potopis iz davnega leta 1879 je zanimiv izlet v preteklost, saj je škotski pisatelj, ki je pozneje zaslovel z Otokom zakladov, s tem, ko se je odpravil peš čez francoske planine dvesto kilometrov daleč in vmes nekajkrat prenočil kar na prostem – v nekakšni improvizirani spalni vreči! –, pionirsko zastavil potovanje na način, ki je bil za gospode tistega časa prav revolucionaren. Hkrati pa je v opisu zgod in nezgod na poti ter občutenju pristnega, intimnega stika z naravo še danes moderen.

In še: Filozofija hoje

Če bi se radi teoretsko podkovali o hoji in se dali navdušiti za pešačenje filozofu, potem je za vas prava knjiga Filozofija hoje Frederica Grosa. Če drugega ne, vas bo ta hvalnica počasni, brezciljni, netekmovalni hoji ozdravila kompleksa manjvrednosti, ki ga čutimo pred številnimi maratonci in ultramaratonci današnjega časa …

***

Bi radi še več predlogov za branje dobrih potopisov?

Tu najdete seznam 20 lani objavljenih potopisnih knjig v Sloveniji.

Pa še deset potopisnih knjig po izboru Sama Ruglja.

Povezane vsebine

branje

Potopisi za vsak okus

V četrtek bomo v Velenju podarili kipec krilate želve Jakobu Kendi za potopis Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike. Žirantke smo konec aprila izbrale…

Kam na romanje?

Camino je med slovenskimi pohodniki pravi hit, tudi slovenska Jakobova pot ima vse več privržencev. Izbrali pa smo še nekaj drugih znanih romarskih pot po…

krilata želva, najboljši slovenski potopis

In najboljši potopis leta je …

Znani so trije finalisti izbora za najboljši literarni potopis leta 2018. Eden izmed njih bo 30. maja v Velenju prejel nagrado krilata želva za najboljši…