E.O.F.T. predstavlja svoj program

E.O.F.T., Evropska turneja dokumentarnih filmov bo to jesen spet gostovala v Sloveniji. Vstopnice so v prodaji že kar nekaj časa, zdaj pa je znan tudi letošnji program. V dobrih dveh urah bomo videli kar osem dokumentarcev.

Letos bodo prvič tudi podelili nagrado Avanturist 21. stoletja (21st Century Adventurer Award), ki je posvečena pionirjem, prekoračevalcem meja, ki se med svojimi odpravami po vsem svetu vedno znova podajo na nova področja – so torej pustolovci 21. stoletja. Njihove odprave nam predstavljajo vir navdiha, nas navdušujejo in pritegnejo; nagrada je tako posvečena tem neverjetnim osebnostim. Film o dobitniku/dobitnici nagrade je del programa turneje.

Za prvo nagrado 21st Century Adventurer Award so nominirani alpinist in jadralni padalec Antoine Girard, alpinistka Tamara Lunger, polarna pustolovka Sarah McNair-Landry in kajakaš Ben Stookesberry.

avanturisti, E.O.F.T,

Nominiranci za E.O.F.T. nagrado avanturist 21. stoletja

Nagrado bo prejela Sarah McNair-Landry, prva oseba, ki je dosegla severni in južni pol ter prva profesionalna polarna vodička na svetu. Več o njej boste na projekciji izvedeli v dokumentarcu Free to Roam.

Tik pred začetkom turneje – letos bo kar 500 predstav v 2o državah – so napovedali dodatni dokumentarec:

LHOTSE

Decembra lani je ameriškima ekstremnima smučarjema Hilaree Nelson in Jimu Morrisonu uspel vzpon na četrti najvišji vrh na svetu, in zatem – kot prvima na svetu – spust na smučeh. Ti jima je uspelo z minimalno opremo in maksimalnimi napori.

smučanje, Lhotse

Vzpon na Lhotse s smučmi/Foto E.O.F.T.

NINA WILLIAMS: HIGHLY ILLOGICAL

Nina Williams, Highly Illogical, E.O.F.T.

Nina Williams, Highly Illogical/Foto E.O.F.T.

Brez vrvi, brez zaščite: Nina Williams pri balvanskem plezanju nad doskočno višino, imenovanem tudi highball, stavi na eno samo karto. Vendar pa tudi njej na višini okrog 15 metrov srce začne divje utripati. Balvanski problem, ki si ga je izbrala, se imenuje »Prevelik za neumno mahanje« (angl. »Too Big to Flail«) in nima veliko skupnega s plezanjem do doskočne višine. Mesta oprijema so tako majhna, da skala od daleč deluje kot gladko zloščena: maksimalno tveganje torej. To pa je tudi razlog, da je Nina Williams tako navdušena nad to smerjo, ki jo je uvedel Alex »Free Solo« Honnold pred sedmimi leti na plezalnem območju Buttermilks v Kaliforniji. Ta podvig do zdaj tudi še ni uspel nobeni ženski.

Nina Williams je s preplezanima problemoma Ambrosia in Evilution Direct v preteklih letih že dosegla dva neverjetna uspeha na področju balvanskega plezanja highball. Le kaj bi jo lahko zaustavilo pri problemu Too Big to Flail?

RETURN TO EARTH

gorsko kolesarstvo, E.O.F.T.

V akciji na dveh kolesih/Foto E.O.F.T.

O (ponovnem) odkritju počasnosti pri gorskem kolesarjenju nikakor ne more biti govora, vendar pa to ne izključuje zavedanja bistvenih stvari: dveh koles! Za resnično zabavno vožnjo več namreč ni pomembno, ne glede na to, kaj menijo drugi. Gorski kolesarji imajo v filmu Vrnitev na Zemljo veliko povedati na to temo, vendar te v resnici ni mogoče preprosto izraziti z besedami. Veliko lažje jo je občudovati z odprtimi usti.

CONTRADDICITON

Eliasu Elhardtu je kot profesionalnemu deskarju na snegu uspelo to, o čemer drugi lahko le sanjajo. Deskanje po globokem snegu izven urejenih smučišč je privilegij, tega se prebivalec nemške pokrajine Allgäu zaveda. Kljub temu se sprašuje, kako se lahko še dolgo ukvarja s tem športom, ne da bi ga pri tem pekla vest. Deskanje po snegu je vsekakor sanjska dejavnost, vendar pa je sam pri tem postal simbol športne industrije. To je privedlo do mnogih vprašanj, s katerimi se Elias Elhardt zdaj ukvarja:

Kdaj postane naše navdušenje za gore uničujoče? Kako lahko zaščitimo to, kar obožujemo? CONTRADDICTION je tako oboje – pameten film o nasprotjih, ki se pojavljajo zaradi naših strasti, in oda življenju z gorami.

Deskanje, E.O.F.T.

Deskanje: užitek in posel/Foto E.O.F.T.

LE MINIMALISTE – AN HIMALAYAN ADVENTURE

Eliott Schonfeld, Himalaja, E.O.F.T,

Eliott Schonfeld v Himalaji/Foto E.O.F.T,

Francoski pustolovec Eliott Schonfeld s svojim konjem Robertom prečka Himalajo z zahoda proti vzhodu. Pri tem so sedemtisočaki vedno postavljeni na ogled, ljudje in vasi pa so bolj izjema. Medtem ko poledenele poti za njegovega konja predstavljajo pravi izziv, inimalistični pustolovec v zelo mrzlih nočeh na lastnem telesu ugotovi, da je bil pri svoji opremi mogoče za kanček preveč varčen. Pri tem pa se je hotel odpovedati tudi šotoru, spalni vreči in vžigalniku. Kako malo je še ravno dovolj?

THE MOVEMENT

THE MOVEMENT je hvalnica najstarejši obliki gibanja na sploh: teku. Zanj smo tudi ustvarjeni, ne pa za sedenje ali stojo. Cilj in (morebiti) par čevljev – več ni potrebno za združevanje najrazličnejših ljudi. Tek nas namreč demokratizira – pri njem ni pomembno, kateri jezik govorimo in kakšne barve je naša koža. Med tekom lahko poleg novih področij in poti, daleč vstran od ceste, znova odkrijemo tudi urbani prostor.

tek, E.O.F.T.

Tek/Foto E.O.F.T.

AFRICA RIDING: KARIM

Karim, E.O.F.T,

Karim na rolerjih/Foto E.O.F.T,

Glavno mesto Ruande Kigali ni nikakršno središče za rolanje – vsaj trenutno ne. Tukaj namreč ni halfpipes ali grafitarjev. In ker je ta šport tam še povsem neznan, tudi roler Abdul Karim Habyarimana pomeni zelo presenetljivo pojavo. Še posebej, ko pri svojih akrobatskih hitrih vožnjah po javni cesti povsem sproščeno prehiteva avtomobile.

Za Karima ta šport pomeni življenjsko odločitev, ki je ni odkril samo zase, temveč jo želi približati tudi mladim.

THE LONGEST HOLE

Golf, E.O.F.T,

Golf brez meja/Foto E.O.F.T,

Za Adama Rolstona in Rona Rutlanda Mongolija predstavlja najbolj vznemirljivo igrišče za golf na svetu. Skupaj želita žogico za golf z udarci spraviti skozi mongolsko višavje.

Kar zveni kot sodobna različica zgodbe o Sizifu, za ta dva prijatelja, ki sta si izredno različna, postane preskusni kamen njunega prijateljstva. Potem pa se jima nenadoma pridruži zapuščeni pes – bo štirinožec popravil odnos med neenakima igralcema golfa?

 

ZEPPELIN SKIING

Free ride, zepelin, E.O.F.T.

Free ride z zepelinom/Foto E.O.F.T.

Kdor se na terensko smučanje poda z zepelinom, nima nobenih skrbi zaradi zastojev na avtocesti. Na srečo freeriderji Ager, Andreas Gumpenberger in Fabian Lentsch nimajo težav z vrtoglavico: iz varne kabine se morajo najprej po vrvi spustiti 50 metrov do vrha gore. Pri tem pa trojica ne odkrije novih poti samo pri prihodu na ta kraj, temveč tudi pri vožnji z vrha, po kateri so vsi trije tako hrepeneli.

Povezane vsebine

Za ljubitelje morja

Po jesenski že tradicionalni udeležbi na Evropski turneji dokumentarnega filma (E. O. F.T.), ki je napolnil dvorane v Ljubljani, Mariboru in Kranju, so si najbolj…