Potovanje v času korone

Vse več držav odpira meje in vabi turiste. Kdor ne more strpeti doma, kljub negotovosti vneto načrtuje dopust prek meje. To je povsem izvedljivo, vendar je za razliko od ne še tako davnih časov nespametno samo pograbiti kovček in se vkrcati na prvo letalo, ki vas zapelje nekam daleč za zmerno ceno. Predpriprave so zdaj ključna stvar. Ponavljam: ključna stvar. Ključno je, da smo dobro obveščeni in  zavarovani ter da imamo za vsak slučaj pripravljen načrt B.

Obveščenost

Veliko moramo vedeti o državi, v katero gremo. Prvič, vedeti moramo, kakšni so pogoji za vstop v državo. Drugič, vedeti moramo, kakšne so razmere v državi. In, nenazadnje moramo vedeti, kakšen »sprejem« bomo doživeli ob prihodu domov, v svojo državo.

Dodatno moramo vedeti, kakšni so statusi držav, skozi katere potujemo, vključno z državo, v kateri se presedemo na drugo letalo in v kateri naše letalo samo pristane.

Kje to izvemo?

Informacije iščemo samo na preverjenih mestih. Za »koronske« statuse države najprej lahko preverimo na interaktivnem spletnem zemljevidu mednarodne letalske zveze IATA, za Evropsko unijo pa na spletni strani Re-Open Europe.

Nato preverimo stanje na uradni spletni strani države, v katero potujemo.

Če potujemo z agencijo, naj bi ta imela natančne in pravilne informacije o destinaciji, kamor vas pošiljajo. Vseeno se raje dvakrat prepričajte, da je vse res, kar trdijo.

In katerim informacijam ni pametno zaupati? Vsekakor tistim, ki jih na slepo srečo nalovimo po spletu in sporočilom, ki jih po Facebooku in drugih družbenih omrežjih delijo neznani ljudje.

Odlično je, če imamo sveže informacije iz prve roke, torej od nekoga, ki je ravnokar prišel iz države, v katero smo namenjeni. Vendar naj bo to nam znana in zaupanja vredna oseba!

Fleksibilnost

Čeprav boste odšli na pot dobro informirani, se lahko zgodi, da bodo na cilju poti dejanske razmere drugačne oziroma se bodo spremenile med vašim bivanjem. Zato morate biti pripravljeni na to, da se boste morali prilagoditi in to tako svoje bivališče, načrt potovanja, dolžino bivanja in še kaj. Imejte plan B za takšen primer. Računajte na možnost, da se boste morali sami znajti z iskanjem nove namestitve in prevozov. Imejte pripravljene vse ustrezne kontakte in po možnosti tudi usposobljeno osebo doma, ki vam bo lahko pomagala na daljavo.

Računajte s tem, da bodo določene turistične znamenitosti morda zaprte in si predvidite alternativo. Premislite, ali boste brez težav sprejeli dejstvo, da bodo med vašim dopustom prepovedali javna zbiranja in zaprli restavracije. Če mislite, da bi se morali na dopustu počutiti, kot da ni korone, raje ostanite doma!

In seveda morate biti psihično pripravljeni na možnost, da boste morali potovanje v zadnjem trenutku odpovedati. In se sprijazniti z denarno izgubo, ki se ji v takem primeru skoraj ni mogoče izogniti.

Za začetek pa si zagotovite miren odhod. Preverite še enkrat, kakšni so pogoji za vstop v tujo državo. Imate vse zahtevane dokumente? Če potujete z letalom, nekaj dni pred odhodom začnite preverjati razmere na letališču, zlasti pa, ali leti v kraj, kamor ste namenjeni, potekajo nemoteno?

Varnost

Običajna varnostna “protikoronska” oprema, kot so zaščitne maske in dezinfekcijska sredstva, naj bo seveda z vami, in držite se vseh priporočil o varnostni razdalji do drugih ljudi.

Ne glede na stopnjo okuženosti v določeni državi je najbolj enostavno, če za prenočevanje uporabljate načine, ki vam omogočajo enostavno izolacijo (recimo apartmaji), za prevoze pa je idealna uporaba lastnega/najetega vozila.

Če potujete z letalom, morate upoštevati možnost, da bo vaš let odpovedan. Še preden kupite vozovnico, morate vedeti, kaj storiti v tem primeru. Razjasnite, kaj pomeni »brezplačna sprememba datuma« (free rebooking). Je to brez doplačila, tudi če se bodo cene medtem spremenile? Do kdaj je možna brezplačna sprememba? Je po določenem datumu treba plačati pristojbino (fee) za zamenjavo? Kako daleč vnaprej je mogoče določiti nov datum leta?

Dodatni varnostni ukrep je lahko registracija na spletni strani slovenskega zunanjega ministrstva, kjer najavite svoje bivanje v določeni državi. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite. Seveda pa ne računajte na brezplačno evakuacijo države. Pandemija že nekaj časa traja in s potovanjem zavestno sprejemate določeno tveganje.

Seveda se morate pripraviti na možnost, da vam ob prihodu domov odredijo karanteno. Kaj to pomeni za vaše družinsko življenje, službo oziroma delo, ki ga opravljate?

In nenazadnje: upoštevajte, da so vsa zavarovanja za primer covida 19 morda neuporabna. Večina zavarovalnic vas na svojih spletnih straneh opozarja, da  »stroški zdravljenja niso kriti, če boste zboleli v državi, v kateri je razglašena epidemija oziroma pandemija. Trenutno je v svetu razglašena pandemija, kar pomeni, da zavarovanje nikjer na svetu ne krije stroškov nujne zdravstvene oskrbe, ki nastanejo zaradi koronavirusa.«

Nekatere, denimo Vzajemna, pa so se odločile, da pri zdravstvenih zavarovanjih za tujino za že obstoječe police (sklenjene najkasneje 12. marca 2020) prevzamejo kritje stroškov zdravstvenih storitev zaradi posledic okužb s Covid-19.

Tudi odpoved poleta zaradi strahu pred okužbo, izolacija pred okužbo ali karantena ob prihodu domov so vaš lastni (finančni) riziko. Zavarovanje odpovedi stroška letalske karte ali stroška celotnega potovanja vključuje nevarnosti, kot so bolezen, nezgoda ter višja sila. Odpoved potovanja zaradi koronavirusa (epidemija ali pandemija) ni krita.

 

Povezane vsebine

branje

#ostani doma: Potovanja s knjigo

V trenutku, ko so zaradi virusa korona potovanja spet postala nedosegljivo razkošje in smo se preventivno zaprli med štiri stene, nam ostanejo samo še potovanja…

Infotočka: Kdaj bomo spet leteli

Kdaj se bo prižgala zelena luč za potovanja? V katere države bomo najprej lahko potovali? Za zdaj nekatere države načrtujejo zdravstvene varnostne ukrepe na področju…

Infotočka: Na Islandijo že junija?

Najbolj vneti že kupujemo letalske karte za Reykjavik. Islandska vlada je namreč napovedala, da bo najkasneje 15. junija dovolila obiskovalcem vstop v državo. Kakšni bodo…