Savdska Arabija: 10 turističnih znamenitosti

Striček Google vse ve, kajne? Ni res! Če kje, se to hitro izakež v Savdski Arabiji. Iskanje turističnih znamenitosti, ki jih je treba obiskati v tej še neodkriti arabski kraljevini, sicer pokaže na zaslonu precej zadetkov. A ti se na terenu izkažejo za dokaj dvomljive kvalitete. Pa ne samo to: nekatere turistične znamenitosti so na Googlovem zemljevidu umeščene napačno! Kar se v deželi, ki se sicer hvali z najhitrejšo rastjo turizma v svetu, ni pa postavila tako rekoč še nobenega kažipota do svojih zgodovinskih spomenikov in naravnih lepot, izkaže za velik problem.

K obstoječim seznamom torej revija Avantura dodaja še svoj seznam znamenitosti.

Pozor: imena turističnih znamenitosti obstajajo v različnih izvedbah, pač glede na prepis iz arabščine.

1. Trdnjava Al Masmak, Rijad

To je edina turistična znamenitost, ki je dobro označena in je obvezna postaja za vsakega tujega obiskovalca Rijada. Originalna zgradba iz 19. stoletja je bila že zdavnaj zrušena, nova pa je menda verna replika nekdanjega srca mesta. Muzej v trdnjavi  prikazuje proces združevanja v moderno Savdsko Arabijo s poudarkom na življenju in  delu zaslužnega za to,  kralja Abdulaziza. Razstavni panoji so vsi tudi v angleščini, zato je ogled trdnjave priporočljiv. Vstopnine ni!

Trdnjava Masmak, glavna rijadska znamenitost/Foto RDŠ

2. Dirija (Ad Diriyah),  Kraljeva vas

Štiri savdske znamenitosti so na Unescovem seznamu svetovne dediščine in med njimi je tudi Dirija, Kraljeva vas. Leži na obrobju Rijada in pot do tja je sorazmerno dobro označena. Žal od originalne vasi, iz katere izhaja kraljevska rodbina, in ki je bila prva prestolnica kraljevine, ni nič ostalo. V rekonstruirane hiše, zgrajene iz blata in slame, nismo mogli niti pokukati, saj so bile zaradi petka zaprte. Očitno pa je, da v vasi dejansko ne živi nihče. Mesto je mišljeno kot muzej na prostem.

Darija, Kraljvska vas/Foto Zvone Šeruga

3. Jebel Fihrayn, Rob sveta

To je trenutno »najboljša« savdska znamenitost. Mogoče jo je obiskati v enem dnevu iz Rijada, dostop je sorazmerno enostaven (s terenskim vozilom), doživetje pa je enkratno. Iz gole puščave se dramatično dvigajo v nebo prepadne stene. Gre za del velikanskega gorovja Tuwaiq, ki se dviga nad nekdanjim dnom oceana.

Območje je zelo primerno za kakšen piknik ali celo spanje na prostem.

Rob sveta/Foto Zvone Šeruga

4. Suk, Džeda (Jeddah)

Džeda (Jeddah) kot najbolj »svetovljansko« mesto v kraljevini predvsem slovi po svojem »Cornichu« sprehajalni poti vzdolž morja, na kateri se vsak večer tare ljudi. Od ostalin starih časov pa je najbolj zanimiva tržnica, suk. Dobršen del hiš je sicer že porušenih ali vsaj praznih, verjetno pa se bodo sčasoma lotili obnove, saj je Džeda potencialni turistično najbolj obetavno mesto, zaradi bližine odličnih potapljaških lokacij v Rdečem morju.

Tržnica v Džedi/Foto Zvone Šeruga

5. Templji Mada’in Saleh in Al-Ula

Ta savdska »Petra« je zaradi obnove zaprta. Nedvomno gre za izredno pomembno kulturno zgodovinsko znamenitost, ki je vredna ogleda. Na območju Al-Ule (ki je tudi ime modernega naselja) je prek 100 monumentalnih grobov, vsekanih v apnenčaste skale, podobno kot v Petri, vendar baje bolj bogato okrašene s človeškimi figurami, sfingami, kačami, levi itd. Za javnost naj bi jo predvidoma odprli šele leta 2023, ko naj bi brž postala savdska turistična atrakcija številka ena.

Mada’in-Saleh/Wikimeidia Commons

6. “Savdski Vršič” pri Abhi

Abha na jugozahodu države je priljubljena turistična destinacija med domačini zaradi prijetnega podnebja, saj leži na višini 2270 metrov. Od tam so nas poslali gledat glavno turistično znamenitost, tradicionalno vas. Za vas se je izkazalo, da gre za repliko starih kamnitih zgradb v obliki stolpičev (podobno kot v bližnjem Jemnu), sicer pa vas duhov, toda pot do tja je spektakularna. V dolino se namreč spustiš skozi nacionalni park Asir, po vratolomnih serpentinah. Da je še bolj zabavno, ob njih na turiste čaka na stotine, če ne tisoče pavijanov.

Savdski “Vršič”/Foto RDŠ

Arabski pavijani/Foto Zvone Šeruga

7. Hudičev prst

To je ena tistih znamenitosti, ki na Googlovem zemljevidu leži približno 20 kilometrov od dejanske lokacije. V dobrem vremenu pa jo je na srečo mogoče videti z glavne ceste in se ji potem približati »po občutku«.

Tudi območje okoli tega kamnitega osamelca je izredno lepo. Odlična lokacija za kampiranje!

Takšnih kamnitih osamelcev je še več in bi bili lahko  nabolj tipična “instagramska” podoba Savdske Arabije.

Končno pri Hudičevem prstu/Foto Gregor Kralj

8. Rdeči pesek (Red Sands)

Čeprav si Savdsko Arabijo predstavljamo kot morje neskončnih sipin, jih je na območjih, ki so lahko dostopna – torej izven območja Empty Quater – sorazmerno malo. Marsikatere tudi niso dostopne, saj vzdolž cest praviloma tečejo ograje.

Rdeče sipine so znane zato, ker so sorazmerno blizu Rijada in se domačini za konec tedna po njih prevažajo s štirikolesniki. Temu primerna sta hrup in veliki kupi smeti, zato kampiranju manjka nekaj pristne romantike.

Kraval na Rdečem pesku/Foto Zvone Šeruga

9. Krater Al Wahbah (Waba)

Krater Waba je zares nenavaden. V premeru ima kakšne dva kilometra, njegovo dno je čisto belo, ker je pokrito z kristali natrijevega fosfata. Dolgo časa so mislili, da ga je naredil meteor, zdaj pa so se geologi odločili, da gre za ostanek vulkana. Krater je težko najti, saj je na zemljevidu lociran le približno, na cesti pa nismo opazili nobenega znaka. Očitno pa imajo z njim turistične oblasti ambiciozne načrte, saj nas je na cilju pričakal pravi turistični center. Zaprt. Z roba kraterja nas je kmalu pregnal hud veter, sicer pa je tu mogoče kampirati, se sprehoditi po obodu kraterja ali se celo spustiti vanj.

Krater Al Wahbah/Foto Wikipedia

 

10. Jabal  Al Qarah (Al Garah), Al Ahsa

Oaza Al Ahsa na severovzhodu države je bila mesto turizma leta 2019, toda tujemu turistu ni nič jasnega: kje je oaza? Oaze namreč ni, vsaj takšne, ki bi so jo predstavljali za oazo, zeleno razkošje sredi puščavske suše. Gre za veliko območje, katerega jedro je (moderno) mesto Hofuf, od znamenitosti, ki jih navajajo različni viri, pa smo našli edino zanimivo gručo peščenih hribov Jabal Al Qarah, ki so jih naravni elementi izklesali v zanimive jame, stolpiče in ozke prehode.

Jabal al Qarah/Foto RDŠ

 

 

 

 

 

 

Povezane vsebine