Infotočka: Malavi, Italija, Tajska

V popotniškem svetu je vsak dan kaj novega. Tako so s 1.novembrom v Malaviju začeli izdajati elektronske vizume, prvo novembrsko nedeljo ste v Italiji spet lahko brezplačno obiskali vrsto muzejev in galerij, tajske oblasti pa znova opozarjajo, da je v njihovi državi prepovedano kaditi na javnih mestih.

V Malavi z elektronskim vizumom

Malavi se je s 1. novembrom pridružil vse številčnejših državam po vsem svetu, ki izdajajo elektronske vizume.  Najprej se je treba registrirati na spletni strani www.evisa.gov.mw, kjer glede na državljanstvo, dolžino potovanja in tip vizuma izveš za pogoje, ki jih moraš izpolnjevati. Nato do konca izpolniš podatke, na stran naložiš svojo fotografijo in sken potnega lista ter plačaš s kreditno kartico.

Turistični vizum za enkratni vstop v državo, ki velja 90 dni, stane 67 evrov. Vizum je odobren najkasneje v treh delovnih dneh.

Italijanski muzeji vsako prvo nedeljo spet brezplačni

V Italiji so leta 2014 uvedli projekt Domeniche al Museo, Nedelja v muzeju in od takrat je več kot 15 milijonov ljudi vsako prvo nedeljo v mesecu izkoristilo možnost brezplačnega obiska muzeja, palače ali arheološkega nahajališča, ki jih upravlja država. Lani so projekt zaključili, minuli mesec pa so ga s prihodom novega ministra za kulturo znova uvedli.

Na seznamu, ki ga lahko najdete na spletni strani ministrstva za kulturo, so nekatere najbolj slavne in obiskane znamenitosti, kot so rimski Kolosej, Galleria dell’Accademia v Firencah, Pompeji, palača Caserta, tržaški grad Miramare … Na seznamu ni zasebnih muzejev in tistih, ki jih upravljajo lokalne oblasti.

Naslednja prva brezplačna nedelja bo 1. decembra!

Michelangelov David v Firencah bo vsako prvo nedeljo v mesecu na ogled brezplačno./Foto Pixabay

Kadilci izgnani iz tajskega raja

Tajske oblasti so obiskovalce znova opozorile na odredbo – v veljavi je sicer že od leta 2014 – o prepovedi kajenja cigaret, pa tudi elektronskih cigaret in šiš na javnih mestih. Kajenje je prepovedano na športnih in rekreacijskih objektih ter prizoriščih vseh športnih tekmovanj, v zabaviščnih parkih, javnih parkih, živalskih vrtovih, na otroških igriščih in na tržnicah. Še več: kajenje prepovedano na vseh plažah. Od 3 februarja dalje je na šestih letališčih v državi kajenje prepovedano, ukinili so tudi kadilske sobe na vseh terminalih.

Tajci  kot vodilni na svetu v boju proti kajenju v vseh zaprtih prostorih, v javnem transportu in zaprtih delovnih prostorih pozivajo obiskovalce, naj v državo pridejo brez elektronskih cigaret in šiš.

Ogrevanje za noč polne lune/Foto Zvone Šeruga

 

Povezane vsebine

Benetke

Infotočka: Rusija, Nizozemska, Italija

Rekordni turistični obiski je bila glavna novica letošnjega poletja. Zato se najbolj priljubljene turistične destinacije že ukvarjajo z vprašanjem, kako nadzirati vse večje tokove turističnih…

vizumi

Digitalni vizumi na pohodu

Vizumi  so pogosto eden najdražjih in najbolj zapletenih elementov potovanja. Še zlasti za Slovence, saj v naši majhni državi nimamo kaj veliko veleposlaništev izvenevropskih držav.…