Infotočka: Nemčija, Kambodža. ZDA

 

V svetu popotništva so ves čas kaj dogaja. Z vami delimo pomembne novosti, ki vam utegnejo priti prav pri načrtovanju potovanja.

Bo Berlin končno dobil novo letališče?

Brandenburško letališče, ki se bo uradno imenovalo po dolgoletnem nemškem kanclerju Willyju Brandtu, naj bi končno odprli 31. oktobra. Če se bo to res zgodilo, bo to 14 let po začetku gradnje oziroma devet let kasneje, kot so prvotno predvideli. Do zamude je prišlo zaradi vrste zapletov, od arhitekturnih, konstrukcijskih in tehničnih problemov in pomanjkljivosti pri protipožarni varnosti do zamenjave vodstva in bankrota enega od gradbenikov. Zaradi tega bo namesto načrtovane 2,83 milijarde stalo kar 7,3 milijarde evrov.

Berlin ima zdaj dve zastareli letališči, Schonfeld in Tegel in  slednji bo prenehal obratovati teden dni po odprtju novega brandenburškega letališča.

Gradnja novega berlinskega letališča gre končno h koncu./Foto Wikimedia

Po Angkor Vatu s kolesom

Velikanski tempeljski kompleks v Angkor Vatu je bilo sicer mogoče že nekaj časa obiskovati tudi s kolesi, celo z električnimi, zdaj pa so uvedli dodatno novost: dva metra široko kolesarsko stezo, ki se bo začela za glavnim templjem v Angkor Vatu in končala pri hindujskem templju Ta Keo. V glavnem bo sledila obstoječim cestam, saj so gozdovi na območju templjev zaščiteni. Glede na prometno gnečo avtomobilov, motorjev in tuktukov bo to zelo dobrodošlo, a za zdaj so zgradili šele prvih tristo metrov kolesarske steze.

Hkrati Angkor Vata ni več mogoče obiskati na slonjem hrbtu. Tamkajšnje slone bodo sicer še vedno urili za nastope pred publiko, vendar jih obiskovalci ne bodo mogli več jahati.

Angkor Vat/Foto Pixabay

Zastonj v ameriške narodne parke

Uprava ameriških narodnih parkov je objavila razveseljivo novico, ki je pomembna tudi za obiskovalce iz tujine: v letu 2020 ponuja pet dni brezplačen vstop v vseh 111 narodnih parkov, za katere sicer zaračunavajo vstopnino (vseh parkov je kar 419).

Datumi brezplačnih obiskov so:

  • 20. januar (Dan Martina Luthra Kinga)
  • 18. april (prvi dan Tedna narodnih parkov)
  • 25. avgust (rojstni dan National Park Service)
  • 26. september (Dan nacionalnih javnih površin)
  • 11. november (Dan veteranov)

S tem, ko ni treba plačati vstopnine, lahko obiskovalci privarčujejo do 35 dolarjev na vozilo v primeru najbolj priljubljenih parkov, kot sta Yosemite ali Zion.

Yosemite/Foto Pixabay

Povezane vsebine

novo istanbulsko letališče

Novo carigrajsko letališče presežkov

Nameravate letos konec oktobra odpotovati nekam daleč? In to prek Slovencem dobro znanega carigrajskega letališča Atatürk? Za turški dan republike 29. oktobra je namreč predvideno…

Ogroženi turistični velikani

Resda je turizem je vse pomembnejša gospodarska panoga,  ki daje lep zaslužek številnim ljudem, njen delež v BDP večine držav pa raste. Toda prevelik naval…