Infotočka: Machu Picchu, Doha, Maya  Beach

Našli smo tri novice, ki so pomembne za popotnike, ki potujejo v Peru, Katar in na Tajsko.

Iz Cuzca do Machu Picchuja z vlakom

Z majem železniška družba Inca Rail uvaja redne vlakovne povezave med Cuzcom in Machu Picchujem.  Vstopna postaja je v San Pedru, torej v središču Cuzca, končna pa Agua Caliente, ki je izhodišče za obisk slovitih inkovskih razvalin.

Do zdaj je bila najbližja vlakovna povezava na  voljo v Poroyu, do koder je 30 minut vožnje, ali v Ollantaytambu. S postaje San Pedro odpeljejo proti Machu Picchuju zjutraj štirje vlaki, popoldanski prihodi so trije.

Machu Picchu, Peru, lama

Machu Picchu

O “stroškovniku”obiska Machu Picchuja pa smo že pisali.

 

Metro v Dohi

Po šestih letih gradnje so v Katarju odprli prvo linijo nove podzemne železnice. Prvi del Doha Metro red Line povezuje četrt Al-Qassar v Dohi z južnim mestom Al-Wakrah, potovanje pa traja 35 minut. V Al-Wakrahu bo eden od osmih nogometnih stadionov, na katerem bo leta 2022 potekalo svetovno nogometno prvenstvo.  Za tuje obiskovalce je nov metro pomemben tudi zato, ker povezuje mednarodno letališče Hamad s središčem mesta.

Podzemni vlaki, ki nimajo voznikov, vozijo na šest minut, potujejo pa s hitrostjo od 80 do 100 kilometrov  na uro. Imajo tri razrede: poleg standardnega (vozovnica v njem stane 2 riala, kar je 0,47 €) še družinskega  in Gold Club.

Do leta 2020 bodo predvidoma dodali še dve liniji, zeleno in zlato.

Postaja podzemne železnice v Dohi

Postaja podzemne železnice v Dohi

Maya Beach še naprej zaprta

Maya Beach, tajska plaža, ki je zaslovela zaradi filma The Beach (in seveda Leonarda di Ciapria v njem), bo ostala še naprej zaprta, predvidoma do leta 2021. Plažo na otoku Phi Phi Leh so začasni zaprli lani, potem ko so oblasti ugotovile, da je silovit porast obiskovalcev resno ogrozil naravno okolje.  Čolni so vsak dan pripeljali v čarobni zaliv tudi po 500 obiskovalcev in s tem uničili dobršen del koral. Zdaj bodo otoku zagotovili še dve leti miru, saj se je izkazalo, da mu to zelo koristi. V zalivu so med drugim spet opazili morske pse!

Zdaj se čolni ne smejo približati obali na manj kot 300 metrov, pa tudi potem, ko bo plaža spet odprta za obisk, je pričakovati, da bo število obiskovalcev omejeno, čolni pa se v zalivu ne bodo smeli zasidrati.

Maya Beach, gneča

Gneča na Maya Beach pred zaprtjem

Povezane vsebine

vizumi

Infotočka: SMS VELEPOSLANIŠTVO

S 1. februarjem 2019 so tudi uporabniki Telekoma vključeni v brezplačno storitev SMS VELEPOSLANISTVO. Do zdaj so to storitev ponujali le manjši operaterji, zdaj pa…