Kako ostanemo na potovanju varni v nevarnih situacijah

Šrilanka s 1. majem ukinja vizume, smo objavili pred nekaj dnevi. S serijo eksplozij na velikonočno nedeljo, v kateri je v seriji napadov na cerkve in hotele umrlo več kot  200 ljudi, ta novica nima več pravega pomena. Šrilanka je v hipu postala nevarna turistična destinacija. Med žrtvami terorističnih napadov je tudi najmanj 35 tujcev, med njimi na srečo ni nobenega slovenskega državljana.

Kako pravilno ravnamo, če v tuji državi pride do terorističnega napada, množičnih nemirov, potresa?  Objavljamo nekaj nasvetov, v upanju, da jih v praksi nikoli ne boste preizkusili.

Spremljajte varnostna tveganja

Pred odhodom je treba preveriti varnostne razmere v državi, v katero potujemo. Te podatke najdemo na spletni strani slovenskega ministrstva za zunanje zadeve v zavihku Predstavništva po svetu za vsako državo posebej. Varnostna opozorila pa lahko spremljate tudi prek različni spletnih mest, kot so zunanja ministrstva ZDA ali Nemčije, World Nomads in podobno.

Toda, varnostna opozorila za določeno državo še ne pomenijo, da je v njej smrtno nevarno potovati, kakor tudi odsotnost takšnih svaril ne zagotavlja varnosti. Tako je bilo tudi v primeru Šrilanke: od leta 2009, konca državljanske vojne, pa do danes, je veljala za varno državo.

SMS veleposlaništvo

Ob prihodu v tujo državo po novem avtomatsko dobite na mobitel sms sporočilo s kontaktom veleposlaništva, ki je zadolženo za določeno državo. Te podatke pa lahko dobite tudi na spletni strani zunanjega ministrstva. V primeru izrednih dogodkov, kot so teroristični napadi, nemiri in naravne nesreče, se vedno lahko obrnete na slovensko veleposlaništvo. Ker je teh v izvenevropskih državah malo, lahko slovenski državljani pričakujemo pomoč katerega drugega predstavništva države članice Evropske unije.

Javite se domov

Če se država, v kateri ste, zaradi izrednega dogodka pojavi kot vroča novica v svetovnih medijih, se nemudoma javite domov s sporočilom, kako ste. To velja tudi v primeru, če ste od žarišča dramatičnih dogodkov daleč proč, saj tega  zaskrbljeni domači ne vedo. Če so možnosti komunikacij omejene, se javite samo eni osebi in jo prosite, naj o vaši situaciji obvesti vse druge zainteresirane. Če potujete v (turistični) skupini, naj vodja skupine (vodnik) obvesti svojo centralo v Sloveniji. Čimprej stopite v stik s svojim veleposlaništvom.

Ostanite na varnem

Ko pride do nevarnih dogodkov, se splošno priporočilo zunanjih ministrstev svojim državljanom, glasi:

“Minimizirajte svoje gibanje, izogibajte se javnim mestom in množicam ljudi. Premaknite se na varno mesto. Spremljajte lokalne novice o razvoju dogodkov, varnostna potovalna opozorila svoje vlade in uradna opozorila države, v kateri se nahajate. Ves čas pri sebi nosite osebni dokument.”

V praksi je najbolj enostavno, da se zatečete v hotel, v katerem bivate. Glede na trenutne razmere preučite, ali v njem lahko ostanete, kolikor dolgo bo pač potrebno, ali imate za to dovolj hrane in vode, pa tudi denarja. Preverite, ali lahko uporabljate kreditne kartice in ali morda lahko dvignete gotovino na bankomatu. Pri sebi imejte ves čas potni list, denar in ročno prtljago z najnujnejšimi stvarmi.

Lokalne novice najlaže spremljate po televiziji ali na mobilniku, če komunikacije niso motene. Če so vam te novice zdijo nezanesljive ali nasprotujoče si, preverite kakšen zaupanja vreden

mednarodni medij, kakršen je BBC.

O razmerah se posvetujte z domačini in drugimi turisti, vendar ne nasedajte nepreverjenim govoricam in ne podležite splošni paniki. Bodite potrpežljivi in počakajte, da se napete razmere umirijo in da postane situacija jasna.

Če je v državi razglašeno izredno stanje in/ali uvedena prepoved gibanja, se tega strogo držite.

Ob terorističnem napadu: tecite, skrijte se, povejte!

Kako reagirati ob terorističnem napadu, je svoje državljane podučila vrsta držav, zlasti tistih, ki so jih takšni napadi že prizadeli. Tudi slovenska policija je objavila navodila, kako ravnati ob terorističnem napadu ali množičnem streljanju.

Lahko pa si ogledate grafiko francoske vlade, v kateri so narisane tri stopnje reakcije: TECI-SKRIJ SE-POVEJ.  To pomeni, da se morate najprej takoj umakniti od vira nevarnosti. Če to ni mogoče, se morate skriti, varno zakleniti v nek prostor in zabarikadirati vrata, ali se vsaj skriti za steno, zid ali steber. Izogibajte se oken. Nujno morate izključiti zvočni signal in vibriranje na telefonu. Ko ste na varnem, lahko pokličete 112. Ob prihodu varnostnih sil upoštevajte njihova navodila, izogibajte se nenadnih gibov ali dejanj, zaradi katerih bi ti lahko sklepali, da ste nevarni.

Predčasno iz države: da ali ne?

Odločitev, ali boste predčasno zaključili potovanje in odpotovali iz države, je najbolje sprejeti na podlagi strokovne ocene varnostne situacije oziroma po navodilu svojega veleposlaništva. Ker brezglavi beg iz države lahko povsem ohromi normalno delo letališč in še poslabša varnostno situacijo (tudi na samem letališču), je običajno najbolje počakati na varnem mestu na reden termin odhoda. V primeru nujne evakuacije tujcev iz države pa se je treba priključiti organiziranemu odhodu prek katere od večjih (zahodnoevropskih) ambasad.

Nadaljujte potovanje

Če niste na ogroženem območju, ostanite tam, kjer ste, lahko tudi nadaljujete potovanje po varnih predelih države. Nobene potrebe ni, da bi potovanje predčasno zaključili in v paniki iskali izhod iz države.

Pomagajte

Če imate možnost, željo in znanje, pomagajte žrtvam nesreče ali napada, vendar se pri tem ne izpostavljajte nepotrebnemu tveganju.

 

 

 

 

Povezane vsebine

Kirgizija

Slovenija je top!

Da je Slovenija spet na seznamu desetih naj držav Lonely Planeta za leto 2019, ni nobeno presenečenje. Slovenija JE top država na svetu, tu ni…