Bazni tabor pod Everestom zaprt za turiste

Bazni tabor pod Everestom, Tibet

Severni bazni tabor pod Everestom./Foto Yuriy Rzhemovskiy on Unsplash

Bazni tabor pod Everestom na severni, torej tibetanski strani je zaprt za vse, razen za alpiniste z dovoljenjem za vzpon na najvišjo goro sveta. Kitajske oblasti so se s tem ukrepom odzvale na velikanske količine smeti, ki so se začele kopičiti v baznem taboru.

Po razpoložljivih podatkih je leta 2015 severni tabor pod Everestom obiskalo okoli 40 tisoč ljudi. Turisti bodo zdaj smeli le do samostana Rongbuk na višini 5000 metrov, od koder je sicer lep razgled na Everest.

Samostan Rongbuk, Tibet

Samostan Rongbuk/Foto wikipedia

Bazni tabor v Nepalu še odprt

Bazni tabor na tibetanski strani je lažje dosegljiv turistom, saj se je do njega mogoče pripeljati po asfaltirani avtocesti. Med lansko čistilno akcijo so odpeljali kar osem ton smeti. Zdaj načrtujejo temeljitejše čiščenje, hkrati pa bodo poskusili poiskati tudi trupla alpinistov, ki so se ponesrečili na gori. Za vzpone bo bazni tabor še vedno odprt, vendar bodo kitajske oblasti vsako leto izdale le 300 dovoljenj za vzpon.

Nepalski bazni tabor pod Everestom pa je še naprej odprt. Čeprav je do njega najmanj teden dni hoje, je med turisti zelo priljubljen. Po zadnjih podatkih nepalske vlade ga je v sezoni 2016/2017 obiskalo 45 tisoč pohodnikov. V teh dneh bodo v čistilni akcijo zbrali več kot 11 ton smeti. Čeprav naj bi alpinisti od odhodu z gore s seboj odnesli tudi smeti, za njimi še vedno ostaja veliko alpinistične opreme in iztrebkov.

 

Povezane vsebine

Koh Tachai

Ogroženi turistični velikani (3)

Nad množicami turistov se pritožuje vse več držav in  mest. Poleg tradicionalno najbolj obleganih turističnih biserov, kot so Benetke, Barcelona ali Santorini, je zadnje čase…