Infotočka: Singapur, Islandija, Kazahstan

Singapur: K slapu na letališče

Singapursko letališče Changi International Airport je že šesto leto zapored najboljše letališče na svetu. Pa mu še ni dovolj: zdaj bo imelo še Jewel, Dragulj, »destinacijo večdimenzionalnega življenjskega sloga«, kot oglašujejo novost, v kateri bodo hotel in 280 (novih) trgovin. Glavna atrakcija pa bo vsekakor Rain Vortex, Deževni vrtinec, s 40 metri višine največji umetni slap na svetu. Obdajala ga bo štirinadstropna Gozdna dolina (Forest Valley), v kateri je imela svoje domovanje ena največjih singapurskih zbirk notranjih rastlin.

Rain Vortex Changi Airport

Islandija: Fjaðrárgljúfur zaprt

Islandija bo enega svojih najslikovitejših kanjonov, Fjaðrárgljúfur, do začetka junija zaprla za obiskovalce. Vanj se namreč od leta 2015, ko je tam posnel videospot za pesem I’ll Show You priljubljeni kanadski pevec Justin Bieber, zgrinja na stotine tisočev obiskovalcev, ki so zaradi svoje množičnosti resno načeli krhki ekosistem.

Od leta 2016 se je tako število obiskovalcev kanjona povečalo za 50 do 80 odstotkov; lani ga je obiskalo okoli 300.000 ljudi.

Fjaðrárgljúfur

Kazahstan: Astana je Nursultan

Če potujete v Kazahstan, pozor! Z letalom me boste pristali v Astani, ampak v Nursultanu. Kazahstanci so namreč 23. marca svoje glavno mesto preimenovali v čast svojemu predsedniku Nursultanu Nazarbajevu, ki je po 30 letih na oblasti 19. marca prostovoljno odstopil. S tem je mesto že tretjič spremenilo ime: ob ustanovitvi leta 1830 je bil Akmola, v sovjetskih časih pa Celinograd.

Središče Astane, Nursultan

Središče Astane, po novem Nursultana./Foto Wikimedia

Qantas proti plastiki

Qantas ni samo najbolj varna letalska družba na svetu – od svoje ustanovitve pred 60 leti ni imela niti ene nesreče, ki bi terjala smrtne žrtve – ampak tudi med okoljsko najbolj  naprednimi. Že zdaj so na svojih letih plastične slamice zamenjali s papirnatimi, blazin in slušalk pa nič več ne pakirajo v plastiko. Do prihodnjega leta bodo zmanjšali rabo plastike za enkratno uporabo za 100 milijonov. To pomeni, da bodo morali najti alternative za 45 milijonov plastičnih kozarčkov, 30 milijonov kompletov jedilnega pribora, 21 milijonov kavnih skodelic in 4 milijone prevlek za naslonjala na stolih. Napovedali so tudi, da bodo kot prva letalska družba na svetu pa bo do leta 2021 reciklirala (denimo stare uniforme), ponovno uporabila, donirala ali kompostirala (neporabljeno hrano) najmanj 75 odstotkov svojih odpadkov.

Letalska družba Qantas

 

***

V Infotočki objavljamo pomembne informacije za neodvisne popotnike.

Do zdaj smo objavili infotočko o Kolumbiji, Baliju,  SMS Veleposlaništvo,

Uzbekistanu, Peruju in Vietnamu.

Povezane vsebine

Bikini prepovedan

Kopalke so obvezen del vsake počitniške garderobe. Toda ponekod komajda zakriti goloti niso preveč naklonjeni, še zlasti proč od morja ali bazena. Prav je, da…