Dokumentarci za ljubitelje morja

Marca se znova začne evropska turneja vrhunskih dokumentarcev Mednarodne oceanske filmske turneje (International Ocean Film Tour). Podobno kot jesenski E.O.F.T. je to obvezen spomladanski dogodek za vse ljubitelje morja.

V dveh urah se bo zvrstilo pet daljših in krajših dokumentarcev. Nosilni je Maiden, zgodba o 26-letni Angležinji Tracy, ki je leta 1989 za prestižno jadranje okoli sveta Whitebread Round the World Race na svoji jadrnici Maiden prvič v zgodovini zbrala žensko posadko.  Mediji in drugi »poznavalci« so se jim posmehovali, a ne dolgo časa, saj je posadka zmagala na drugi etapi v svojem razredu…

Pionirska ženska zasedba na jadrnici Maiden./Foto Maiden

Film Diving Deep (Globoko potapljanje) pa je zgodba o Mike De Gruyju, enem najbolj produktivnih in izkušenih podvodnih snemalcev pod vodo, pa tudi eni glavnih prič o onesnaženosti oceanov in borca za zaščito morij.

Unstoppable (Neustavljiva) je inspirativna zgodb o moči brezmejne volje. Bethany Hamilton je kot mlado nadobudno surferko na Havajih napadel morski pes in ji odgriznil levo roko. A to je ni ustavilo, da ne bi postala ena najbolj znanih in slavnih suferk na svetu.

Bethany Hamilton v svojem elementu/Foto Aaron Lieber

Surferski je tudi kratek dokumentarec The Armstrongs, v katerem nastopa enajstčlanska južnoafriška družina, ki zaradi surferske »službe« paterfamiliasa Iana živi nekonvencionalno življenje. Močni povezanosti z morjem in naravo daje prednost pred materialnimi dobrinami.

Armstrongovi

Inspirativna je tudi zgodba Dean Goes Surfing (Dean gre surfat). »Sem kot človek-riba. V vodi je tako, kot da ne bi imel Downovega sindroma,« pravi nadobudni najstnik.

Dean gre surfat/Foto Voyager

Med 10 državami, v katerih gostuje festival, žal (še) ni Slovenije. Najbližje predstave bodo v Celovcu in Gradcu. Tako imamo na voljo nekaj brezplačnih vstopnic za predstave v Celovcu (28.marca) in Gradcu  (30. in 31. marca). Pišite nam na info@revija-avantura.si!

 

Povezane vsebine

Za ljubitelje morja

Po jesenski že tradicionalni udeležbi na Evropski turneji dokumentarnega filma (E. O. F.T.), ki je napolnil dvorane v Ljubljani, Mariboru in Kranju, so si najbolj…

Nina Williams, Highly Illogical, E.O.F.T.

E.O.F.T. predstavlja svoj program

E.O.F.T., Evropska turneja dokumentarnih filmov bo to jesen spet gostovala v Sloveniji. Vstopnice so v prodaji že kar nekaj časa, zdaj pa je znan tudi…